Krvavé, fantastické aj historické Považie: Knihomoli, komu odovzdáte v čitateľskej súťaži svoj hlas?


Foto: Krvavé, fantastické aj historické Považie: Knihomoli, komu odovzdáte v čitateľskej súťaži svoj hlas? Foto: Krajská knižnica v Žiline

Nominovanie do čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia 2023 je ukončené. Krajská knižnica v Žiline dosiaľ predstavila 5 kôl adeptov na víťaza, teraz vám prinášame posledné, šieste kolo nominácií v kategóriách beletria a odborná literatúra.

Máte medzi nimi svojho obľúbenca, ktorý by si podľa vás zaslúžil víťazstvo? Hlasovanie bude spustené už o niekoľko dní. Svojím hlasom môžete knižné tituly podporiť v termíne od 4. marca do 13. apríla.

Prvé kolo nominácií:

Druhé kolo nominácií:

Tretie kolo nominácií:

Štvrté kolo nominácií:

Piate kolo nominácií:

Viac o súťaži, ako aj o hlasovaní o víťazovi, nájdete v nasledujúcom článku:

Šieste nominácie v kategórii beletria:


text: Mária Prodajová, Katarína Kočutová

Kúzelné čítanie

Bájky, interaktívna hovoriaca knižka

Interaktívna kniha obsahuje krásne a slávne bájky Ezopa a Jeana de La Fontaine s ponaučením. Bájky dodnes bavia deti aj dospelých. Niektoré sú humorné, iné nastavujú ľuďom zrkadlo a poukazujú na ich vlastnosti. Vstúpte s nami do sveta prešibaných, zbabelých či statočných zvierat. V knižke plnej zábavy nájdete 14 bájok s ponaučením, zahráte si hry a kvíz.


Katarína Soyka

Vladykova pomsta 

Fantasy o pomste, ktorá zaslepuje, o láske, ktorá by možno dokázala liečiť. Bratia v zbrani si pozreli do očí, plamienok zdieľanej nenávisti medzi nimi preskočil a rozpálil okolie. Ako na povel sa rozbehli k miestu, odkiaľ sa ešte niesla bojová vrava. Zbehli dole schodiskom, rovno do hodovnej siene. Váhali. Ako spoznajú, kto je nepriateľ, a kto by mohol bojovať s nimi?



Zborník Školy reportáže

6. ročník Školy reportáže s Vydavateľstvom Absynt

Zborník vyšiel ako výstup 6. ročníka Školy reportáže s Vydavateľstvom Absynt v súťažných kategóriách rečníctvo, reportáž a recenzia. Spolu sa konali štyri série seminárov na štyroch rozličných miestach: dvakrát v Žiline, v Námestove a v Martine. Seminárov sa spoločne zúčastnilo 152 študentov a školských koordinátorov z 10 stredných škôl na území Žilinského kraja.


Zuzana Šeligová 

Sen o bielom motýľovi 

Príbeh života očami autorky v podobe básní, ktoré môžete vo chvíľach pokojného času pre seba vychutnávať ako teplý čaj, dúšok po dúšku. Zbierka je rozdelená chronologicky do 5 častí. Témy básní prechádzajú od prírodných motívov a živlov cez blízke vzťahy, psychologické ponory do prežívania, snívania a fantázie.


Slovensko fantastické

Kniha je súčasťou unikátneho multimediálneho projektu Prešporského divadla. Ponúka dvadsaťjeden originálnych poviedok od stálic slovenskej literárnej scény v sprievode nových perspektívnych autorov a bonus v podobe dvoch poviedok českých autorov. Jednou z autoriek je aj spisovateľka Katarína Soyka. Nechajte sa uniesť na miesta, kde sa budete smiať, plakať, báť a držať palce hrdinom.



Autorský kolektív

Krvavé Považie

Od tajomného hradu Strečno až po starodávne trnavské opevnenie prerýva krajinu rieka Váh. Tam sa rozprestiera územie od dávnych čias opradené strašidelnými legendami. Prijmite pozvanie a zavítajte na Považie spolu s nami. Hneď pri Strečne vás privíta mýtická bytosť z Váhu, v Žiline narazíte na židovskú kliatbu. Kniha vyšla vo vydavateľstve Hydra.

Šieste nominácie v kategórii odborná literatúra:


„Práca – česť, robota – povinnosť“ 

Vojensky organizované pracovné jednotky Židov na Slovensku v rokoch 1939–1943

Kniha nadväzuje na práce vojenských historikov o Pracovnom zbore národnej obrany vojnovej Slovenskej republiky a VI. robotnom prápore Pracovného zboru a prináša mnohé nové poznatky a analýzy v širšom kontexte tzv. riešenia židovskej otázky na Slovensku.


Ivan Gaža

Míľniky Klubu filatelistov 1921 – 2021

27. septembra 2021 dovŕšil Klub filatelistov 53-19 v Žiline sto rokov nepretržitej činnosti. Kniha dokumentuje dôležité okamžiky storočnej histórie klubu, pokiaľ bol zachovaný dokumentačný materiál. Kniha vyšla vo vydavateľstve Georg.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu