S regiónom ju spája autor či téma: Krajská knižnica v Žiline hľadá Knihu Horného Považia 2023


Foto: S regiónom ju spája autor či téma: Krajská knižnica v Žiline hľadá Knihu Horného Považia 2023 Foto: Facebook/Krajská knižnica v Žiline

Poznáte tvorbu autorov žijúcich a pôsobiacich vo vašom regióne? Ak áno, viete, že aj oni výnimočnými dielami prispievajú k slovenskej literatúre, mnohokrát však zostanú v záplave nových titulov nepovšimnutí. A možno ste sa naopak s menami lokálnych spisovateľov ešte ani nestretli. Krajská knižnica v Žiline sa túto skutočnosť pravidelne snaží prekonať organizovaním čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia. Výnimkou nie je ani rok 2024, kedy 29. januára odštartoval jej ďalší, v poradí už 18. ročník.

Poznáte aj vy knihu, ktorá je spätá s regiónom Horného Považia tematicky alebo osobou autora textovej či obrazovej časti a zaslúžila by si viac pozornosti? Nominovať diela do súťaže môže verejnosť, autori, zostavovatelia, redaktori, vydavatelia, kníhkupci či distribútori kníh až do konca februára. Jedinou podmienkou je, aby mali pridelené ISBN. Knihy budú ďalej rozdelené do kategórií beletria a odborná literatúra.

Chcem nominovať knihu

Nominovať knihu môžete do 29. februára vyplnením online nominačného lístka, ktorý nájdete po kliknutí SEM alebo vypísaním fyzického lístka, ktorý si môžete vyzdvihnúť priamo v knižnici. Ten je následne potrebné doručiť osobne, poštou alebo na e-mailovú adresu knižnice. Po ukončení prijímania nominácií bude spustené hlasovanie v termíne od 4. marca do 13. apríla.

Chcem zahlasovať za svojho favorita

O víťaznej knihe rozhodne čitateľská verejnosť prostredníctvom hlasovacích lístkov. Tie záujemcovia neskôr nájdu v online podobe, ale budú uverejňované aj v regionálnych novinách MY Žilina, prípadne si ich môžete vyzdvihnúť priamo v knižnici. Hlasujúci môže udeliť knihe len jeden hlas, a to v kategóriách odborná literatúra a beletria.


Vyhlásenie výsledkov

Následne dôjde 23. apríla 2024 o 16. hodine k vyhláseniu oficiálnych výsledkov v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline. Autorom víťazných kníh knižnica bezplatne ponúkne spoluprácu a priestor pre prezentáciu publikácií širokej verejnosti. Zvíťaziť však môžu aj hlasujúci. Spomedzi nich budú vyžrebovaní traja šťastlivci, ktorí získajú vecné ceny, predplatné regionálnych novín MY Žilina a zápisné v Krajskej knižnici v Žiline na 365 dní. 

Čitateľská súťaž prebieha vo všetkých regionálnych knižniciach Žilinského samosprávneho kraja. Z troch najúspešnejších kníh v každej kategórii a z každého regiónu Žilinského kraja bude zostavená putovná výstava, ktorá sa zastaví v každej z knižníc.

Termíny putovnej výstavy:

  • Krajská knižnica v Žiline 27. 5. 2024 – 15. 6. 2024
  • Liptovská knižnica G. F. Belopotockého 24. 6. 2024 – 13. 7. 2024 v Liptovskom Mikuláši
  • Oravská knižnica A. Habovštiaka 22. 7. 2024 – 10. 8. 2024 v Dolnom Kubíne
  • Turčianska knižnica v Martine 19. 8. 2024 – 7. 9. 2024
  • Kysucká knižnica v Čadci 16. 9. 2024 – 5. 10. 2024



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu