Hrad Likava prejde obnovou za 3,8 milióna eur. Župa bude rekonštruovať aj strechu Liptovského múzea


Foto: Hrad Likava prejde obnovou za 3,8 milióna eur. Župa bude rekonštruovať aj strechu Liptovského múzea Foto: turisticky.sk

Žilinský samosprávny kraj získal nenávratný finančný príspevok na projekty v oblasti kultúry vo výške viac ako 7,4 miliónov eur. Obnovou tak prejde hrad Likava, budova Liptovského múzea v Ružomberku aj Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke.

Najvyššou investíciou je obnova areálu Hradu Likava za 3,8 miliónov eur. Investičné práce budú pozostávať z rekonštrukcie severného paláca a konzervácie hradieb, vďaka čomu dôjde k sprístupneniu hradu vo väčšom rozsahu a vzniknú nové priestory pre vnútorné a vonkajšie expozície. Hrad bude vybavený aj inovatívnou smart expozíciou. 

Župa plánuje realizovať aj projekt Liptál v Liptove a Liptov v Liptále v hodnote 1,8 milióna eur. Ten rieši rekonštrukciu a obnovu sídelnej budovy Liptovského múzea v Ružomberku. Stavba múzea totiž bola postavená v rokoch 1935 – 1937 a mnohé priestory zostali po desaťročia v nezmenenom stave, s pôvodným mobiliárom.



„Rekonštrukciou prejde strecha, ktorá je na tom momentálne najhoršie, keďže do viacerých miest v priestoroch múzea zateká. Súčasťou projektu je tiež modernizácia interiérov múzea, vytvorenie novej smart expozície o prírode Liptova, ale aj workshopy a tvorivé dielne,“ objasnila Jurinová.

Realizovať sa bude aj projekt Kysuckého múzea „Úzkokoľajka – koľaje nás spájajú“, vďaka ktorému dôjde k zatraktívneniu technických pamiatok v podobe úzkorozchodných železníc Historickej lesnej úvraťovej železnice vo Vychylovke.

Zrekonštruovaný bude parný rušeň, podporí sa výstavba turistického objektu Staničky u Kubátkov, obstaranie novej dreziny, oprava krytého vozňa a vybuduje sa odstavná koľaj s vonkajšou statickou expozíciou koľajových vozidiel. Investícia predstavuje 1,7 milióna eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu