Hromada parochní aj skutočný príbeh o sexuálnom zneužívaní. Čo hrá žilinské divadlo tento týždeň?


Foto: Hromada parochní aj skutočný príbeh o sexuálnom zneužívaní. Čo hrá žilinské divadlo tento týždeň? Foto: Mestské divadlo Žilina

Prehĺbenie pozornosti so slovenskou umelkyňou, dramatizácia novely s náročnou témou, šteklivé ženské rozhovory aj energické zoskupenie na doskách. Čo si vyberáte z tohtotýždňovej ponuky Mestského divadla Žilina?

Soft boiled s Katarínou Poliačikovou

(7. mája o 18:00 hod.)

Výtvarníčka a spisovateľka Katarína Poliačiková vo svojej práci prepája fotografiu, video, performance a text s cieľom skúmať rôzne spôsoby rozprávania a výpovede. Teraz svoju tvorivú cestu spojí aj s Čitárňou súčasnej literatúry Mestského divadla Žilina, kde dorazí už v utorok 7. mája o 18. hodine. 

Jej práce boli predstavené v rôznych častiach Európy, ale aj v zámorí. Zaujímajú ju témy ako čas, pamäť, spájanie osobných a vedeckých príbehov, dialóg intímneho s univerzálnym. Umelecké dielo vníma ako nástroj na prehĺbenie pozornosti, zvedavosti a empatie. Vtiahne doň aj vás?

Táto izba sa nedá zjesť

(9. mája o 19:00 hod.)

Ďalšie predstavenie inscenácie Táto izba sa nedá zjesť, ktorá je dramatizáciou rovnomennej novely Nicol Hochholczerovej, nájdete v programe divadla vo štvrtok 9. mája. Autorka vychádzala z vlastnej skúsenosti a šokovala otvorenosťou, s akou odkrýva intímnu tému sexuálneho zneužívania.

Režisér a autor dramatizácie Eduard Kudláč spracoval je text ako monodrámu, v ktorej sa herečka Iveta Pagáčová stáva sprievodkyňou v príbehu vzťahu malej Terezky s jej päťdesiatročným učiteľom. Atmosféru inscenácie umocňuje skutočnosť, že diváci sú priamou súčasťou deja tým, že sedia na javisku.


Kaderníčky

(10. mája o 19:00 hod.)

V piatok 10. mája hrá Mestské divadlo Žilina drsnú komédiu hry dánskej dramatičky Astrid Saalbach Kaderníčky v réžii Eduarda Kudláča. Do kaderníctva štyroch mladých kaderníčok prichádza množstvo žien so svojím príbehom, a tak sme na pozadí výberu vhodného účesu svedkami šteklivých rozhovorov o milencoch, vzťahoch, deťoch, peniazoch či sexe.

Štyri, pomerne jednoducho uvažujúce kaderníčky si žijú svoje nedokonalé životné príbehy, napriek tomu z nich cítime silu, vášeň a chuť do života. Do tohto kaderníctva by ste určite chceli prísť a len sa tak vyrozprávať. Inscenácia s množstvom prevlekov a parochní miestami ponúkne aj nekorektné momenty a nakoniec aj prekvapivý záver. 


Zľavový kód

Aj tento týždeň vám prinášame skvelú možnosť vyhrať dva lístky do žilinského divadla. Do súťaže sa môžete zapojiť na našom Facebooku. Nechcete sa spoliehať na to, že sa na vás usmeje šťastena? Pri kúpe vstupenky použite kód ZILINAK a ušetrite až 30 % z ceny lístka!


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu