Na Liptove mohli zastreliť nesprávneho medveďa, My sme les podalo trestné oznámenie


Foto: Na Liptove mohli zastreliť nesprávneho medveďa, My sme les podalo trestné oznámenie Foto: Facebook/My sme les

Enviropolícia sa bude zaoberať marcovým prípadom z Liptovského Mikuláša, kedy mal byť zastrelený medveď, ktorý v centre mesta zranil viacerých ľudí. Organizácia pre ochranu životného prostredia My sme les nedávno podala trestné oznámenie pre podozrenie z neoprávneného usmrtenia chráneného živočícha. Informoval o tom portál aktuality.sk.

Medveď, ktorý napadol obyvateľov Liptovského Mikuláša, mal byť samec s hmotnosťou približne 80 až 100 kilogramov. Podľa organizácie My sme les však pri Iľanove zastrelili medvedicu, ktorá vážila len necelých 68 kilogramov. Aktivity iniciatívy vníma envirorezort iba ako „zúfalú snahu zviditeľniť sa.“

Organizácia taktiež kritizuje zákon o zavedení mimoriadnej situácie kvôli veľkým šelmám, ktorý má okrem strieľania medveďov umožňovať aj usmrtenie vlkov, šakalov, či rysov, ktoré na ľudí neútočia.

My sme les opakovane poukazujú na problém s prikrmovaním zveri a poľovníckymi vnadiskami v blízkosti ľudských domovov. Medvede môže podľa nich lákať aj odpad, ktorý nezodpovední občania vyhadzujú do prírody, či kukurica pestovaná v lokalitách pod horami.

„Usmrcované majú byť len konkrétne medvede, ktoré stratili plachosť, naučili sa kŕmiť odpadkami v intravilánoch obcí alebo spôsobujú opakované škody a realizované preventívne opatrenia na ne nepôsobia,“ prízvukovala organizácia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu