FOTO: V srdci Žiliny otvorili nezávislú galériu Tri steny: Chceme ľuďom ukázať, že umenie je súčasťou života


FOTO: V srdci Žiliny otvorili nezávislú galériu Tri steny: Chceme ľuďom ukázať, že umenie je súčasťou života
Galéria: 11 fotiek
Foto: Zdroj: Galéria Tri steny

Pred dvoma rokmi založila skupina nadšencov priamo v centre Žiliny umeleckú galériu Tri steny. Hlavným cieľom tohto počinu je priniesť umenie bližšie k ľuďom a ukázať im, že nie je niečím vzdialeným či exkluzívnym, ale naopak, prirodzenou súčasťou života. Galéria vznikla v stiesnených priestoroch na okraji Hlinkovho námestia, ktoré sú však dosť veľké pre prezentáciu nezávislej kultúry.

Za projektom stoja Žilinčania Michal Chudík, Katarína Kudašiková a Katarína Čaplická (alias Amanda Čils). Všetci traja majú dlhodobo blízko k umeniu, a už dávnejšie rozmýšľali nad spôsobmi, ako pomôcť začínajúcim a lokálnym umelcom. Nápad na vytvorenie priestoru pre prezentáciu výtvarníkov a kontakt s publikom sa zrodil počas nekonečných lockdownov v čase pandémie koronavírusu. 


Mohli sme sa stretávať len po bytoch, či niekde v prírode. A tak prišlo na rozpravy o našich snoch. A galéria bola sen,“ vysvetľujú zakladatelia svoje pohnútky. Sen sa stal realitou vo februári 2022, kedy sa v Troch stenách konala prvá výstava výtvarných diel. Odvtedy sa v galérii prezentovali už približne dve desiatky tvorcov vrátane maliarov, street-art a graffity umelcov, ilustrátorov či fotografov.

Členovia občianskeho združenia Tri steny, ktorí stoja za vytvorením galérie, sa starajú aj o doprovodný program a originálnu dramaturgiu. V neposlednom rade poskytujú Tri steny neformálny priestor pre život a zábavu, kde sa môžu stretávať umelci s fanúšikmi a podporovateľmi a zdieľať svoju vášeň pre umenie. 


Momentálne si v galérii Tri steny môžete stále pozrieť výstavu Radima Straku s názvom Príbeh osamelého chodca. Radim Straka, pôvodom z Dolného Kubína patrí k najmladšej výtvarníckej generácii a pre mnohých je známy svojou streetartovou tvorbou. 

Diela, ktoré môžete v Troch stenách vidieť, vznikli priamo na mieste, v galérii, a sú aj viac ako len intímnou výpoveďou umelca o svojom vzťahu k okoliu, k sebe a jeho výtvarnému vyjadreniu. Ak ju ešte chcete stihnúť, musíte sa poponáhľať. Výstava potrvá len do nedele 12. mája 2024

Už v piatok 17. mája sa však návštevníci môžu tešiť na novú výstavu diel autora Henriet Zubár. Bližšie informácie nájdete na webe galérie.

Tri steny sídlia na adrese Jána Miloslava Hurbana 217/1, 010 01,  Žilina, vľavo za rohom od vchodu do obchodného centra Mirage. Galéria je otvorená v utorok až piatok od 15:00 hod. do 18.00 hod. a cez víkend od 15:00 hod. do 17:00 hod. Vstup je voľný

Výstavné aktivity galérie Tri steny v roku 2024 podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu