Žilinské divadlo ponúka poslednú príležitosť pozrieť si Naše fotky, silné príbehy obetí sexuálneho zneužívania


Foto: Žilinské divadlo ponúka poslednú príležitosť pozrieť si Naše fotky, silné príbehy obetí sexuálneho zneužívania

Ako odštartovať nový mesiac? A čo tak kultúrou? Mestské divadlo Žilina si v najbližšom týždni pripravilo pre divákov farebný príbeh Coco Chanel, poslednú príležitosť vidieť Naše fotky a Manifest s diskusiou po predstavení.

Ak pôjdete okolo divadla a dostanete chuť prelistovať si zaujímavú knihu alebo si len potrebujete oddýchnuť, utriediť myšlienky v hlave či poslať niekomu mail, zastavte sa v Čitárni súčasnej literatúry Mestského divadla Žilina. Tá je pre vás otvorená zdarma každý pracovný deň od 14. do 18. hodiny.

Čosi extra však v čitárni nájdete každý utorok. Ten najbližší, 30. apríla, sa tam stretnete o 18:00 hod., s autorkou knihy Rozhovor s členkou kultu Máriou Modrovich a režisérkou Petrou Fornayovou. Dozviete sa viac o knihe a inšpiráciách pre fiktívne rozhovory s členkami ženského spoločenstva, ale aj o adaptovaní diela pre Mestské divadlo Žilina.

Coco Chanel

(2. mája o 19:00 hod.)

Autorskú inscenáciu hry Daniely Brezániovej Coco Chanel v réžii Barbory Nitschovej, ktorá zachytáva príbeh slávnej módnej ikony, nájdete v programe žilinského divadla vo štvrtok 2. mája. Päť farieb. Päť častí. Päť osudových mužov. Bola päťka naozaj jej šťastné číslo? Alebo to bol len jeden z jej výmyslov?

Nevhodným príbehom rada vymyslela krajšiu verziu. Každú nedokonalosť pretvorila na výhodu. Spolu s Coco sa presunieme do povojnového Paríža, kde sa dámy zbavujú korzetov, ťažkých sukní a tie najodvážnejšie si strihajú vlasy. Autorský projekt mapuje príbeh Coco Chanel, ktorý si možno aj trochu vymyslela, a konfrontuje ju s jej ideálmi a klamstvami.


Naše fotky

(3. mája o 19:00 hod.)


Poslednú príležitosť vidieť emotívne silnú a tematicky dôležitú inscenáciu Thomasa Melleho Naše fotky v réžii Eduarda Kudláča môžete v piatok 3. mája. Inscenácia odkrýva silné príbehy obetí sexuálneho zneužívania na cirkevnej internátnej škole. Stalo sa to vtedy, keď boli ešte chlapci a mnohí vôbec netušili, že to, čo vidia a zažívajú, vôbec nie je normálne.

Thomas Melle hovorí o sofistikovaných prejavoch sexuálneho obťažovania, ktoré sa skrývali za estetiku a starogrécke umenie. Hra nemoralizuje, ani neútočí na cirkev. Rozpráva príbeh z pozície už dospelých mužov, štyroch spolužiakov. Súčasťou inscenácie sú aj projekcie. Podmanivé videá zobrazujú výpovede zúčastnených, ktorí sa snažia zrekonštruovať to, čo sa vtedy stalo. Pretože hranica medzi objatím a dusivým stisnutím predsa existuje. 

Manifest

(4. mája o 19:00 hod.)

V sobotu 4. mája je v programe Mestského divadla Žilina ďalšie predstavenie autorského projektu Manifest v réžii Pavla Viechu. Východiskovými zdrojmi pre text inscenácie boli autentické manifesty či denníky mladých radikálov a eseje, úvahy či citácie zo slovenských výskumov, ktorých autormi sú mladí ľudia do 21 rokov.

Inscenácia je zároveň príbehom o veľkej osamelosti mladých ľudí. Po predstavení bude nasledovať ďalšia zo série diskusií na tému radikalizácie mládeže. Dramaturgička Daniela Brezániová sa bude rozprávať s odborníkmi – Marošom Chmelíkom a Michalom Bertom o prevencii extrémizmu, depolarizácii, ale aj o dôležitosti trávenia voľného času mladých, ktorí formujú svoju osobnosť.


Zľavový kód

Aj tento týždeň vám prinášame skvelú možnosť vyhrať dva lístky do žilinského divadla. Do súťaže sa môžete zapojiť na našom Facebooku. Nechcete sa spoliehať na to, že sa na vás usmeje šťastena? Pri kúpe vstupenky použite kód ZILINAK a ušetrite až 30 % z ceny lístka!


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu