Pred 54 rokmi došlo k veľkej tragédii na kysuckej lesnej železnici. Niekto ukradol pamätný štítok z kríža


Foto: Pred 54 rokmi došlo k veľkej tragédii na kysuckej lesnej železnici. Niekto ukradol pamätný štítok z kríža
Galéria: 6 fotiek
Foto: Múzeum kysuckej dediny

Kysucko-oravská železnica bola v minulosti jednou z najvýznamnejších úzkorozchodných tratí na Slovensku. Pravidelne ju využívali na prepravu dreva, pričom došlo aj k niekoľkým tragickým udalostiam. Posledná z nich sa stala 14. mája roku 1970.

„Pri havárii vlaku v úvraťovom systéme medzi Stanicou Chmúra a Stanicou Sedlo Beskyd sa zranili tri osoby a zomrel 59-ročný Vavrín Grofčík (rodák zo Zákamenného). Na mieste nehody bol vyrobený pomník v podobe pamätného kríža, zhotovený z koľajníc a osiem, ktoré spájali vagóny,“ priblížila Miroslava Jančulová z Múzea kysuckej dediny.

Pri tomto pamätníku, v skanzene Vychylovka, sa v utorok 14. mája o 17:00 hod. uskutoční pietna spomienka, na ktorej sa uctia zosnulé obete. Počas nej pripevnia na kríž nový pamätný štítok - ten pôvodný totiž niekto odcudzil.

„Pri tejto príležitosti bude zo Stanice Skanzen do časti prvej úvrate na kilometer 4,2 špeciálne vypravená drezina, ktorá bude vyrážať o 16:30 hod.  Návštevníci, sa na uvedenú jazdu môžu objednať telefonicky na čísle: +421 41 439 72 19. Cena lístka je 5 eur,“ informuje Múzeum kysuckej dediny.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu