Vyhrať môžu rozhovory s autormi fantasy aj komiksy L + S. Toto sú nominácie na Knihu Horného Považia


Foto: Vyhrať môžu rozhovory s autormi fantasy aj komiksy L + S. Toto sú nominácie na Knihu Horného Považia Foto: Krajská knižnica v Žiline

Nominovanie knižných titulov do súťaže Kniha Horného Považia 2023 je na konci. Tie posledné prijíma Krajská knižnica v Žiline už len dnes, vo štvrtok 29. februára 2024. Dosiaľ máme za sebou štyri kolá nominácií v kategóriách beletria a odborná literatúra. Teraz organizátor predstavuje aj tituly ďalšieho, piateho kola. Máte medzi nimi svojho favorita? 

Viac o súťaži, ako aj o hlasovaní o víťazovi, nájdete v nasledujúcom článku:

Piate nominácie v kategórii beletria:


zostavovateľ Miloš Jesenský

Pero z Gryfa

Kniha rozhovorov s autormi slovenskej fantasy

Zostavovateľ knihy Miloš Jesenský vyspovedal šesticu významných postáv fantasy žánru na Slovensku. Jednou z autoriek je Katarína Soyka, ktorá je pôvodom Žilinčanka.

Kniha rozhovorov je určená nielen „pamätníkom“, ktorí kedysi príbeh vzniku slovenskej fantastiky priamo zažívali, ale aj tým, ktorí ešte len začínajú navštevovať Rokfortskú akadémiu či legendárne cony.


Júlia Marcinová

Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj

Kniha o živote, smrti a odpustení

Autorka Júlia Marcinová sa profesionálne venuje etnológii a tradičnému odievaniu. Román napísaný na základe skutočných udalostí sa odohráva v rokoch 1860 až 1944 v Poluvsí, ktoré je dnes časťou Rajeckých Teplíc. Kniha mapuje históriu jej rodiny a rozpráva príbeh rodiny naprieč generáciami tak, ako sa skutočne stal.


Peter Gärtner

Deň radosti 

Späť v televízii, späť v divadle, späť v komikse

Ponorte sa do pokračovania komiksového príbehu Lasicu a Satinského a spoznajte „zložitú situáciu“ čias, v ktorých sa zrodili hry Náš priateľ René, Deň radosti, ako aj legendárne hudobné albumy, pri ktorých k značke L + S pribudlo písmenko F.

Piate nominácie v kategórii odborná literatúra:



Juraj Straka

Storočnica Žilinskej atletiky

Kniha je pokračovaním publikácie „95 rokov atletiky v Žiline 1921 – 2016“, ktorá popisuje historickú podobu tunajšej atletiky, príbehy atlétov a dejiny športových klubov. Storočnica atletiky v Žiline mapuje posledných päť rokov tohto krásneho športu a dopĺňa tak informácie k 100-ročnému jubileu žilinskej atletiky.


Peter Cabadaj

Terchovská muzika

Historicky prvá monografia o prvku Terchovská muzika, komplexne sumarizuje jej historický vývin, súvislosti, dôvody a celosvetové uznanie. Terchovská muzika bola pred desiatimi rokmi zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCOO (2013). Obálka a grafický dizajn knihy je dielom výtvarníka Jána Novosedliaka.


Miloš Jesenský, Petr Koutský

Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 3

Slovensko je plné záhad. Tajomné miesta s nevysvetliteľnými úkazmi, fragmenty krvavej histórie či zvesti o bájnych bytostiach a magických predmetoch predstavujú takmer nevyčerpateľný zdroj tajomstiev. Autori Miloš Jesenský a Petr Koutský vás presvedčia o tom, že aj v naoko prebádanom svete je stále čo objavovať.


Text: Slavka Pitoňáková

Premeny Žilinskej univerzity (1953 – 2023)

V troch kapitolách pamätnej knihy napísanej pri príležitosti 70. výročia založenia Žilinskej univerzity v Žiline nájdete fascinujúci príbeh UNIZA. Reliéfny záznam. Prehľad udalostí, osôb a momenty, ktoré formovali charakter jednej z najlepších slovenských vysokých škôl. 70 rokov viac alebo menej známych mikrobríbehov, viac alebo menej hektických udalostí, viac alebo menej výrazných osobností. 

 

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu