Osudy Kysucko-oravskej železnice aj detský príbeh trochu inak. Toto sú nominácie na Knihu Horného Považia


Foto: Osudy Kysucko-oravskej železnice aj detský príbeh trochu inak. Toto sú nominácie na Knihu Horného Považia Foto: Krajská knižnica v Žiline

Čas nominácií v čitateľskej súťaži Kniha Horného Považia 2023 sa blíži ku koncu. Tie posledné prijme Krajská knižnica v Žiline počas štvrtka 29. februára 2024. Ak ste medzi súťažiacimi dosiaľ nenašli svojho favorita, pomôcť mu na ceste k víťazstvu môžete aj vy. Stačí, ak vyplníte nominačný list po kliknutí SEM alebo si jeho fyzickú kópiu vyzdvihnite priamo v knižnici.

Viac o súťaži, ako aj o podmienkach nominácie či následnom hlasovaní, nájdete v nasledujúcom článku:

Štvrté nominácie v kategórii beletria:


Ľubica Bátoryová

Klárka a Snehuľko

Škôlkarka Klárka je na vozíku, má však bohatú fantáziu a rozumie zvieratám. Snehuľko je plyšová hračka, no vďaka Klárkinej fantázii ožíva – je z neho múdry a odvážny psík. Nerozluční kamaráti zažijú veľa vtipných aj napínavých dobrodružstiev.


Zuzana Balašovová Donátová

Vážne-Nevážne II.

V knižke sa pokúsili autori zobraziť bežný život. Vzťah ľudí v období krásnej mladosti, ale aj zrelom vzťahu. Vykresľujú humor a vtip aj v situáciách, kde je ho nedostatok. Knižka je akýmsi zamyslením sa vo veršoch, ktoré dopĺňa šikovná ceruzka Vlada Javorského.


Marcela Poláčková

Zajtra

Kniha básní Marcely Poláčkovej s názvom Zajtra, originálnym spôsobom pretavuje do veršov svoj zložitý svet, ten vonkajší aj vnútorný. 


Vladimíra Krajčiová 

Skúšky a priateľstvá zvieratiek

Sedemnásť pútavých príbehov o zvieratkách z dvora, ktoré každý deň podstupujú skúšky priateľstva. Básničky sú vo forme rýmovačiek a podnecujú deti ku kreatívnemu mysleniu. Ponorte sa do zaujímavých dobrodružstiev, ktoré dodajú čaro vašim spoločne stráveným chvíľam!

Štvrté nominácie v kategórii odborná literatúra:


Zostavovateľky: Henrieta Moravčíková, Laura Krišteková 


Správa o slovenskej architektúre

Kniha formou pútavých esejí analyzuje architektonickú situáciu na Slovensku. Zaznamenáva hlavné trendy v súčasnej architektúre a diela, ktoré ich ilustrujú. Žilinu prezentujú Vila Bôrik, Neologická synagóga a Športová hala.


Dávid Dziak, Iveta Gal Drzewiecka (eds.)

Svetom COOLtových kníh pre deti. 

100 + 1 tipov pre teba a pre mňa

V publikácii nájdete 101 hesiel o zaujímavých knihách od známych spisovateľov, ako napríklad Ľubomír Feldek, Milan Ferko, Katarína Kerekesová, Toňa Revajová a sú určené pre čitateľov do 10 rokov. Všetky heslá obsahujú karikatúrny portrét spisovateľa ktorý vytvorili spoluautori knihy, krátke predstavenie autora ale aj odporúčanie na ďalšie autorove knihy.


Svetom COOLtových kníh pre násťročných.

100 + 1 tipov pre teba a pre mňa

V publikácii nájdete 101 hesiel o zaujímavých knihách od známych slovenských aj svetových spisovateľov, ktoré sú určené pre čitateľov od 11+ rokov. Všetky heslá obsahujú karikatúrny portrét spisovateľa,  ktorý vytvorili spoluautori knihy, krátke predstavenie autora, ale aj odporúčanie na ďalšie autorove knihy.


zostavovateľ Peter Šimko

Dejiny cestnej dopravy na Slovensku III.

Zborník z vydavateľstva Považského múzea v Žiline, obsahuje výber príspevkov z konferencie Nové poznatky z dejín cestnej dopravy na Slovensku, ktorá sa konala 26. – 27. apríla v Žiline. Prináša nové informácie a zaujímavosti viažuce sa k dejinám ciest a dopravných prostriedkov na Slovensku.


Martin Turóci, Dušan Lichner

Slovenské lesné železnice

Publikácia približuje okrem osudov Kysucko-oravskej lesnej železnice aj históriu ďalších lesných železníc na Slovensku. Plnofarebná recenzovaná publikácia zaujme čitateľov aj vďaka bohatému obrazovému materiálu.

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu