Čo má spoločné Baba Jaga s Jaguňou? Nominácie na Knihu Horného Považia odhaľujú aj staroslovanské legendy


Foto: Čo má spoločné Baba Jaga s Jaguňou? Nominácie na Knihu Horného Považia odhaľujú aj staroslovanské legendy Foto: Krajská knižnica v Žiline

Krajská knižnica v Žiline zverejnila tretie kolo nominácií na Knihu Horného Považia 2023 v kategóriách beletria a odborná literatúra. Máte v nich svojho favorita? Ak nie, zapojiť ho do čitateľskej súťaže môžete ešte do 29. februára 2024. Online nominačný list môžete vyplniť po kliknutí SEM alebo si jeho fyzickú kópiu vyzdvihnite priamo v knižnici.

Viac o súťaži ako aj o podmienkach nominácie či následnom hlasovaní nájdete v nasledujúcom článku:

Tretie nominácie v kategórii beletria:


Zuzana Kuglerová

Staroslovanské mýty a legendy

V knihe sa dozvie napríklad, prečo sa v slovenských ľudových rozprávkach objavuje motív zlatej kačky a zlatého vajca. Že Baba Jaga nebola odjakživa škaredou starenou s bradavicou na nose, ale krásnou Jaguňou, ktorá doplatila na svoju lásku k synovi Perúna. Že za slovom koleda sa skrýva maličký syn Perúna a Vesny Koljada, ktorý sa dokázal vďaka krásnemu spevu vyslobodiť zo zajatia Moreny.


Andrea Paráčová

Pod krídlami havrana

Uhorsko, rok 1467. Mladý považský zeman Gašpar Suňog sa do likvidácie poslednej bratríckej pevnosti vo Veľkých Kostoľanoch zapletie viac, než plánoval, a dostáva sa i so svojím druhom Jánom Podmanickým do nežiadanej pozornosti panovníka.

Láska, boj, vášeň, čary… Jedno prepletené s druhým na pozadí historických reálií.


Róbert Ďurec

Kráľ, ktorý všetkého má

Kniha prináša veľa postrehov a zamyslení.  Je rozprávkou pre deti a príbehom pre dospelých o kráľovi a jeho ceste hľadania, ktorý dosiahol všetko, ale niečo mu v hĺbke duše chýbalo. 


Zuzana Kuglerová

Čert v sukni

Od svojich obľúbených žánrov, historického románu a povestí si spisovateľka Zuzana Kuglerová odskočila do ríše rozprávok. V úsmevnom príbehu prináša neobvyklé spracovanie tradičnej témy o čertoch a princeznách. A ako to už v rozprávkach býva, všetko sa končí veľkou svadbou. No kto si koho berie? Žeby Lucifer Zlomyseľ škaredú Hofu? Alebo nebodaj jej mamu, zlú čarodejnicu?

Tretie nominácie v kategórii odborná literatúra:



Dušan Lichner

Cez tunely Veľkej Fatry

Bohato ilustrovaná publikácia podrobne opisuje históriu prípravy, výstavby a prevádzky výnimočnej železničnej trate Banská Bystrica – odbočka Dolná Štubňa. Najdlhší Čremošniansky tunel na Slovensku a unikátny viadukt Na vode, boli vyhlásené za národné kultúrne pamiatky. Kniha podáva množstvo zaujímavých informácií, údajov, fotodokumentov a plnofarebných súčasných fotografií, ktoré dokumentujú náročnosť a nevšednosť stavby a dejiny železničnej dopravy na tejto trati až po súčasnosť.


kolektív autorov

Železničky Žilinskej župy

Veľká kniha o takmer zabudnutých dopravných koridoroch

Železnica sa na mnohé roky udomácnila v našich dolinách, akoby tu bola odjakživa. Vďaka nej sa rozvíjali osudy obcí, podnikov aj samotných ľudí. Kniha na 271 stranách písmom aj fotografiami chce čitateľovi priblížiť vybudovanie úzkorozchodných železníc, ktoré sa napájali v staniciach Košicko-bohumínskej železnice s normálnym rozchodom.


Ján Moravec

Príručka k dejinám Veľkej Moravy

Príručka má poslúžiť všetkým tým, ktorí sa potrebujú rýchlo orientovať v reáliách týkajúcich sa obdobia Veľkej Moravy. Snahou autora bolo ohraničiť uvedený úsek našich národných dejín rokmi 800 až 907. 


Samuel Bakoš

Čo dedina, to reč iná.

Obce a osobnosti Slovenska

Kniha uvádza stručné informácie o všetkých 2889 obciach Slovenska. Pri každej obci je uvedený súčasný názov, historické názvy, rok prvej písomnej zmienky, zemepisná poloha, jej stručný vývoj a historické pamiatky. Obsahuje aj zoznam 4727 osobností, ktoré sa v danej obci narodili alebo zomreli v čase od 15. storočia do roku 2023 a podieľali sa na vytváraní kultúrneho, verejného či politického života na Slovensku.

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu