Odrazy histórie aj výber článkov Jána Kuciaka: Toto sú nominácie na Knihu Horného Považia 2023


Foto: Odrazy histórie aj výber článkov Jána Kuciaka: Toto sú nominácie na Knihu Horného Považia 2023 Foto: Krajská knižnica v Žiline

Poznáte kvalitnú knihu, ktorej téma či autor textovej alebo obrazovej časti sa spája s regiónom Horného Považia? Pomôžte jej nomináciou zažiariť v 18. ročníku čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia.

Jej organizátorom je Krajská knižnica v Žiline, ktorá predstavila druhé kolo nominácií v kategóriách beletria a odborná literatúra. Máte v nich svojho favorita? Ak nie, zapojiť ho do súťaže môžete ešte do 29. februára 2024. Online nominačný list môžete vyplniť po kliknutí SEM alebo si jeho fyzickú kópiu vyzdvihnite priamo v knižnici.

Viac o súťaži ako aj o podmienkach nominácie či následnom hlasovaní nájdete v nasledujúcom článku:

Druhé nominácie v kategórii beletria:


Adriana Macháčová

S tvárou do neba

Kristína, jedna z hlavných postáv, tvrdí, že nikdy nikomu nezaželá, aby sa mu splnil jeho sen. Prečo? Čo je na snívaní zlé? Autorka na spletitých príbehoch piatich žien pripomína čitateľom známe pravdy: “nesúď a nebudeš súdený“ a “všetko môže byť inak“.


Peter Nagy

Peter Nagy pre deti 2

Druhá kniha veľkých hitov a veselých obrázkov, ktorú vytvorila dvojica slovenských hudobníkov deťom pre radosť. Peter Nagy vybral pätnásť nezabudnuteľných pesničiek a Zuzana Smatanová im vyčarila svojim štetcom a farbičkami originálnu podobu. Ako v prvej knihe, tak aj teraz nešetrila fantáziou a iskrivým humorom.


Peter Gärtner

Depešáci

Adam a Martin, dvaja učni zo socialistického zapadákova sa púšťajú do naháňačky za lístkami na legendárny koncert Depeche Mode v Prahe v roku 1988. Rozpredajú zbierky plagátov z Brava, staré zásoby céčok, len aby videli svoju milovanú kapelu.


Martin Smatana

Rok dobrých správ 3. 

52 pozitívnych príbehov z celého sveta

Keď začal v roku 2020 režisér animovaných filmov Martin Smatana vytvárať veselé textilné obrázky k dobrým správam zo sveta, chcel nimi v prvom rade potešiť priateľov v ťažkých časoch lockdownu. Keď sa z nápadu stala knižka, a o rok nato ďalšia, ukázalo sa, ako veľmi nám v záplave negativizmu dobré správy chýbajú. Reakcie čitateliek a čitateľov z celej zemegule potvrdili, že v tom zďaleka nie sme sami.

Druhé nominácie v kategórii odborná literatúra:


Katarína Mešková Hradská

Židovská škola

V židovských rodinách sa kladie mimoriadny dôraz na výchovu a vzdelanie detí od útleho veku. Autorka opisuje vývoj židovského školstva na našom území, spoločenské a politické podmienky, ktoré židovské školstvo bezprostredne formovalo aj ohrozovalo, pričom muselo vzdorovať politickým a ideologickým tlakom a narastajúcemu antisemitizmu.




Ján Hlavinka, Katarína Zavacká, Andrej Werner

Ulica pomenovaná po Jozefovi Tisovi? 

Vysporiadalo sa Slovensko s tragickou minulosťou?

Publikácia má za cieľ podať čitateľom základnú informáciu o troch problémoch: o politickej činnosti Jozefa Tisa v rokoch 1938-1945; o tom, či je opodstatnené označovať Jozefa Tisa pojmom “vojnový zločinec” a nakoniec o rozhodujúcich skutkových okolnostiach a právnom stave kauzy ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne, z ktorých jeden z autorov vyvodzuje príslušné právne závery.




Ján Kuciak

Kuciak. Reportáže 2015 – 2023

Ako skončili hlavní aktéri káuz, ktoré rozkryl Ján Kuciak

Dvadsiateho prvého februára 2023 uplynulo päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pri tejto príležitosti vyšla mimoriadna knižná publikácia Kuciak. Vyše 350-stranová kniha je výberom článkov Jána Kuciaka, ktoré vyšli v rokoch 2015 až 2018 na spravodajskom webe Aktuality.sk.


Kolektív autorov

Slovenské piesne

Úžasná kniha plná kultúrneho dedičstva našich predkov prichádza medzi čitateľov. Snúbi sa v nej spevavosť nášho národa s tradíciami a šikovnosťou našich prastarých mám, ktoré vyrábali nádherné čepce, dokonale sa hodiace k slovenským krojom. Platí tu odveká múdrosť, čo iný kraj, to iný mrav, iné nárečie aj iné kroje. A to všetko v jednej jedinej publikácii, ktorú pre vás zostavili Ľubomír Feldek, Katarína Vavrová a Bernard Herstek.


Ján Moravec

Brodno

Monografia sa venuje histórii mestskej časti Brodna. Prináša nielen už publikované údaje z predošlých kníh, ale dopĺňa aj neznáme miesta brodnianskej histórie. Tiež je venovaná aj svetlej pamiatke Ing. Františka Nového a prináša najnovšie objavy v chráme Všetkých svätých.

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu