Poslanci, ktorí nepodporili výmenu pozemkov, žiadajú primátora Žiliny, aby uznesenie nepodpísal


Foto: Poslanci, ktorí nepodporili výmenu pozemkov, žiadajú primátora Žiliny, aby uznesenie nepodpísal Foto: Mesto Žilina a Peter Fiabáne

Počas posledného zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline poslanci odhlasovali nové uznesenie, ktorým mesto vymení svoje pozemky za parcely podnikateľa Milana Klenčáka. Za schválenie dokumentu hlasovalo 20 poslancov, proti sa postavili siedmi. Rovnakých sedem členov zastupiteľstva teraz žiada primátora, aby uznesenie nepodpísal.

Poslanci z klubu ZA naše mesto a Klubu za ZA argumentujú proti výmene rovnako, ako pri utorkovom rokovaní. Dohoda má byť pre mesto nevýhodná kvôli vyššiemu oceneniu podnikateľových pozemkov, s výmenou niektorých nesúhlasil Útvar hlavného architekta a dokument nebol prejednaný na niektorých komisiách, pretože ho predkladateľ nezverejnil na stránke mesta. Viac o prínosoch aj nevýhodách zámeny nájdete v našom staršom článku.

Najzávažnejší problém vidia poslanci Vladimír Randa, Ľubo Bechný, Dušan Maňák, František Talapka, Karol Haas, Dominik Hriník a Zuzana Balogová v tom, že vlastníctvo dvoch z pozemkov, ktoré mesto takýmto spôsobom získa, je podľa nich spochybniteľné. Obávajú sa toho, že si mesto kúpi vlastné parcely.


„Po zverejnení zámeny na stránkach mesta sme boli v kontakte s angažovanými občanmi, ktorým záleží na veciach verejných a títo nám predložili dokumenty potvrdzujúce, že minimálne dve parcely ponúkané mestu, už boli v minulosti v jeho prospech právoplatne vyvlastnené,“ píšu poslanci.

Od primátora žiadajú, aby sa domáhal vlastníctva mesta súdnou cestou. V opačnom má prísť o asi 80-tisíc eur. Na rovnaký argument reagoval počas zasadnutia zastupiteľstva aj Martin Kapitulík. Uviedol, že pozemky nemali byť právoplatne vyvlastnené, pretože majiteľom nebola vyplatená vyvlastňovacia náhrada. Aj pokiaľ by to tak nebolo, nechce, aby samospráva začínala súdne spory, ktoré ju môžu stáť množstvo času a peňazí.

„Vyzývame preto primátora mesta Žilina Petra Fiabáne, ktorý bol o obsahu dokumentov pred schvaľovaním oboznámený, aby uznesenie o zámene pozemkov nepodpisoval. Žiadame, aby mesto Žilina pod jeho vedením vyvinulo maximálne úsilie na ochranu svojich vlastníckych práv. Žiadame o preskúmanie všetkých predmetných pozemkov, či tiež neboli v minulosti v prospech mesta Žilina vyvlastnené. Tam, kde sa to preukáže, žiadame, aby sa o ich vlastníctvo mesto riadne prihlásilo. Týmto spôsobom môžeme spoločne mestu Žilina zachrániť hodnoty za státisíce eur,“ žiadajú od primátora siedmi poslanci.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu