Poznáme prvé nominácie na Knihu Horného Považia 2023. Zavedú vás späť do detstva aj bližšie k duši


Foto: Poznáme prvé nominácie na Knihu Horného Považia 2023. Zavedú vás späť do detstva aj bližšie k duši Foto: Krajská knižnica v Žiline

Obľúbili ste si knižný titul z roku 2023, ktorý je prostredníctvom témy či autora textovej alebo obrazovej časti spätý s regiónom Horného Považia? Pomôžte mu nomináciou zažiariť v 18. ročníku čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia, ktorej organizátorom je Krajská knižnica v Žiline.

Tá teraz predstavila prvé nominácie v kategóriách beletria a odborná literatúra. Máte v nich svojho favorita? Ak nie, zapojiť ho do čitateľskej súťaže môžete aj vy ešte do 29. februára 2024. Online nominačný list môžete vyplniť po kliknutí SEM alebo si jeho fyzickú kópiu vyzdvihnite priamo v knižnici.

Viac o súťaži ako aj o podmienkach nominácie či následnom hlasovaní nájdete v nasledujúcom článku:

Prvé nominácie v kategórii beletria:


Lucia Sasková

Neviditeľná

Ten istý cudzí byt. Samota. Zatiahnuté závesy dvadsaťštyri hodín denne. Týždeň, mesiac, rok bez akéhokoľvek kontaktu s ľuďmi a vonkajším svetom. 

Najnovšia próza od Lucie Saskovej, rodáčky zo Žiliny, s názvom Neviditeľná nadväzuje na svoje úspešné romány s témou narušenej psychiky a ponúka čitateľom znepokojujúci príbeh o živote na hrane.


William Shakespeare

Benátsky kupec

Mladý kupec Bassanio premrhal všetok svoj majetok a zo zložitej situácie mu pomôže len sobáš s krásnou Portiou. Ak sa však chce uchádzať o jej ruku, potrebuje peniaze. Jeho priateľ, vážený kupec Antonio, sa zaňho zaručí u starého úžerníka Shylocka. Chamtivý Shylock trvá na dodržaní podmienok dohody a cena, ktorú má Antonio zaplatiť, je naozaj vysoká. 
Z anglického originálu preložil a sprievodné texty napísal rodák zo Žiliny Ľubomír Feldek.


Denisa Cabadaj Ogino, Justin Ogino

Ogi báje. Japonské rozprávky

Denisa Cabadaj Ogino je spoluautorkou bestsellerových románov Sushi v dushi, S dušou Japonky a autorkou kuchárskej knihy Navarme si Japonsko.


Teraz si sympatická Denisa, ktorá dnes žije kúsok od Rajeckých Teplíc v obci Konská, splnila svoj ďalší sen. Spolu so synom Justinom vydala knihu japonských rozprávok Ogi báje. Okrem rozprávok v knihe nájdete aj základné japonské slovíčka, počítanie po japonsky, písmo, etiketu, ale aj recepty na ryžové onigiri.


Toňa Revajová

O druhej v malej telocvični

Kniha je inšpirovaná zážitkami vnuka spisovateľky, ktorý je úspešným športovcom. Tretiak Daniel najradšej zo všetkého hrá futbal. Jeho spolužiačka Baška chodí na tanečný odbor Školy umenia. Učiteľka tanca Matilda chce na akadémiu Školy umenia naštudovať muzikál, akúsi Pomádu. Potrebujú minimálne jedného chlapca a Baška je presvedčená, že Daniel to zvládne. Táto knižka je ako detstvo. Trocha športu, trocha tanca, kopec dobrých kamarátov a možno aj náznaky prvej lásky.

Kniha je doplnená ilustráciami Daniely Krajčovej.

Prvé nominácie v kategórii odborná literatúra:


Zostavil Štefan Haviar

Národný kalendár 2024

Populárno-náučný kalendár na rok 2024 prináša množstvo zaujímavých príspevkov nielen o významných udalostiach v živote Slovenska, ale aj veľké množstvo profilov známych osobností.



Marcela Laiferová

Ako nájsť vnútorný pokoj

Legendárna speváčka, lekárka a astrologička Marcela Laiferová vo svojej knihe ponúka návod, ako môžeme znovu získať rovnováhu aj po úderoch osudu.

Vysvetľuje, ktorými potravinami si zlepšíme náladu a zvýšime energiu, či ako na nás vplývajú farby. Ponúka podrobný program proti stresu, dvanásť zlatých zásad pri chudnutí, ale aj svoje vlastné triky na krásu a popri nich spoznáte aj zaujímavé detaily z autorkinho života.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu