Od zmiznutia novinára Paľa Rýpala prešlo 16 rokov. Podľa sestry ho zavraždili, Interpol ho stále hľadá


Foto: Od zmiznutia novinára Paľa Rýpala prešlo 16 rokov. Podľa sestry ho zavraždili, Interpol ho stále hľadá Foto: Facebook/Iveta Uhliariková-Rýpalová

Dnes ubehlo presne 16 rokov odo dňa, kedy bez stopy zmizol investigatívny novinár Paľo Rýpal. Vtedy 39-ročný muž, ktorý vyrastal v Rajci, bol naposledy videný 22. apríla vo svojom prenajatom byte v Bratislave.

„Je mi to veľmi ľúto, ale iné východisko som nenašiel,“ začínal text lístku, ktorý našla majiteľka bytu. Pavol v ňom mal zanechať pokyny, kto sa má postarať o jeho mačky, a tiež mená osôb, ktoré majú uňho uložené svoje veci. Jeho vlastníctvo mala majiteľka vyhodiť.

„Paľko, zajtra bude 15 rokov od tvojho zmiznutia. Od vtedy, kedy ťa naposledy videli tvoji známi.  A čo sa dialo po tomto dni vieme iba z toho, čo zistil tvoj kolega a kamarát Peter Nôta. Škoda, že to nezaujíma kompetentné orgány… Zmizol si z našich životov a veru aj po rokoch veľmi bolí táto strata. Rodičia sú o pätnásť rokov starší, avšak stále dúfajú, že ťa stihnú aspoň s úctou pochovať...“ napísala pred rokom novinárova sestra Iveta.

Podľa svojich vyjadrení na sociálnych sieťach a pre médiá verí, že jej brat už nie je medzi živými, napriek tomu, že oficiálne pátranie po ňom stále trvá. Mal byť zavraždený niekým, komu „dýchal na päty“. Podobne ako Ján Kuciak sa mal totiž venovať rôznym citlivým kauzám vrátane podsvetia či zmeniek.

„Za pár dní bude 16 rokov, čo sme sa naposledy objali, zasmiali a lúčili s tým, že veď sa zase stretneme. Ale Tvoj únos a potom vražda nám prekazili naše plány… Ten, kto dal príkaz na Tvoju likvidáciu, si nezaslúži iné, ako skúsiť si takéto utrpenie na vlastnej koži,“ píše jeho sestra v ďalšom z príspevkov v skupine venovanej Rýpalovi.


Iveta Uhliariková hovorila o svojom bratovi aj na krste knihy Slovenská mafia portálu Aktuality. Podľa jej slov oňho mala rodina kvôli práci strach a určite bol v ohrození. Raz mal utekať domov cez bratislavské mýto, pretože sa mu na košeli objavilo červené svetielko.

To, že novinár zmizol, sa jeho rodina dozvedela až po týždni, v deň narodenín jeho otca. Po tejto správe ostali v šoku a dlhé roky dúfali, že ho nájdu živého. Pani Iveta stále verí, že raz sa prípad podarí objasniť, nemyslí si však, že sa s bratom ešte niekedy stretne.

O tom, že bol novinár fyzicky zlikvidovaný, je presvedčený aj jeho kolega a dlhoročný kamarát Peter Nôta, ktorý o svojich zisteniach pravidelne informoval jeho rodinu. „Podľa mňa štát vedel, kto ho zabil. Tak, ako to vedeli aj v prípade Daniela Tupého. Zvláštny štát a elity v ňom,“ uviedol presne pred rokom.

Napriek tomu, že sú mnohí presvedčení o jeho smrti, sa pozostatky novinára doteraz nenašli. Keďže existuje možnosť, že je stále nažive, pátranie po ňom ostáva aktívne. Nájdete ho aj na stránke Interpolu, ktorá je každú hodinu aktualizovaná.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu