Žilinčania mali dostať pokuty napriek platnej parkovacej karte. Mesto odporúča podať odpor


Foto: Žilinčania mali dostať pokuty napriek platnej parkovacej karte. Mesto odporúča podať odpor Foto: Ilustračné foto

Správa parkovania prešla v polovici roka 2023 do rúk mesta Žilina. Aktuálne je spoplatnené státie iba v centre, v najbližších mesiacoch a rokoch sa však zóna regulovaného parkovania rozšíri postupne na všetky sídliská.

Jednou z možností, ako ušetriť pri platbách za parkovanie, je zakúpenie parkovacej karty. Tie sa delia na rezidentské, mestské, abonentské a návštevnícke. Obyvatelia pásma A napríklad za ročnú rezidentskú kartu zaplatia 100 eur. Pokiaľ chce vlastniť takúto kartu aj druhá osoba v domácnosti, zaplatí až 500 eur. V pásme B sú ceny polovičné. Nerezident zas zaplatí 800 eur v pásme A a 600 eur v pásme B. Iné ceny platia pre právnické osoby.


V priebehu uplynulých týždňov nás kontaktovalo viacero obyvateľov Žiliny, ktorí majú podľa vlastných slov zakúpené parkovacie karty. Napriek tomu však dostali pokuty za nezaplatené parkovné, pričom predpokladajú, že išlo o chybu v systéme.


Mesto neodpovedalo na naše otázky, či eviduje takúto chybu prípadne ďalšie sťažnosti od občanov. Hovorkyňa však priblížila postup, ktorý by mali ľudia dodržať, pokiaľ im bola pokuta uložená neprávom.

„V prípade, ak bol osobe, ktorá mala zaplatené parkovné alebo rezidentskú kartu, vydaný rozkaz o uložení pokuty za správny delikt je nutné, aby táto osoba podala v zákonnej lehote odpor a preukázala správnemu orgánu oprávnenosť parkovania. Na základe uvedeného bude rozkaz o uložení pokuty zrušený,“ radí hovorkyňa mesta Katarína Gazdíková



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu