Za nesprávne parkovanie dostanete v Žiline nálepku. Čo sa tým od pondelka zmení?


Foto: Za nesprávne parkovanie dostanete v Žiline nálepku. Čo sa tým od pondelka zmení? Foto: Facebook/Ľubo Bechný a redakcia

Na dnešnom zasadnutí žilinského mestského zastupiteľstva priblížil primátor Peter Fiabáne pripravovanú novinku súvisiacu s pokutami za nesprávne parkovanie. Hovoril o nej počas rokovania o zriadení účelového finančného fondu mobility, ktorý má jasne vymedziť využitie financií vyzbieraných za parkovné.

Mestská polícia minulý rok vyzbierala stovky pokút za nesprávne parkovanie. V priebehu troch mesiacov od zavedenia zákazu státia na chodníku zaznamenali jej príslušníci 997 porušení tohto zákona. Len počas januára 2024 tvoril príjem z pokút za parkovanie sumu okolo 10-tisíc eur.

Obrovské množstvo pokút je však problematické a ich spracovanie trvá pomerne dlho. Primátor dnes preto uviedol, že mestskí policajti čoskoro prejdú z objektívnej zodpovednosti na subjektívnu, čo má pomôcť aj vodičom či majiteľom vozidiel.


Príslušníci mestskej polície majú po novom lepiť na nesprávne parkujúce vozidlá nálepky. Na nich vodič nájde informáciu, že sa dopustil priestupku, a má sa do troch dní dobrovoľne prihlásiť polícii. Pokiaľ to stihne v tejto lehote, bude riešený v priestupkovom konaní (subjektívna zodpovednosť). V opačnom prípade sa uplatní, tak ako doteraz, objektívna zodpovednosť, pri ktorej sa trestá správny delikt držiteľa vozidla.


Rozdielom medzi subjektívnou a objektívnou zodpovednosťou je niekoľko, najdôležitejšou je v tomto prípade výška pokuty. V subjektívnom konaní je totiž horná hranica tejto sumy stanovená na 50 eur (môže byť aj nižšia, prihliada sa na konkrétny prípad), zatiaľ čo v objektívnom je pevne určená na 78 eur. Pri včasnom zaplatení sa vie o niečo znížiť aj táto suma, vždy však ostane vyššia, než pri subjektívnej zodpovednosti.

Aktualizácia 6. marca

Poslanec mestského zastupiteľstva Ľubomír Bechný priblížil dátum spustenia tejto novinky. Podľa jeho vyjadrenia na sociálnej sieti začnú policajti rozdávať nálepky už od pondelka 11. marca.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu