Vrátia sa do Žiliny zdieľané kolobežky? Spoločnosť Bolt má odpoveď


Foto: Vrátia sa do Žiliny zdieľané kolobežky? Spoločnosť Bolt má odpoveď Foto: Facebook/Mesto Žilina

Žilina má za sebou prvý rok bez zdieľaných kolobežiek. Zelené kolobežky, ktoré prevádzkuje spoločnosť Bolt, mohli v minulej sezóne využívať len obyvatelia Bratislavy, Nitry, Trnavy, Trenčína a Piešťan. V Žiline bola ich prevádzka dočasne pozastavená z rôznych dôvodov. 

Alternatívou sa stal jedine BikeKIA, ten však so sebou prináša mnoho obmedzení. Kým zdieľaný bicykel môžete vrátiť len v jednej z 30 staníc, ktoré sa na území mesta nachádzajú, kolobežku ste mohli odstaviť prakticky kdekoľvek. Rovnako nebolo nutné ani šliapať do pedálov. 

Zisťovali sme preto, či zdieľané kolobežky Bolt opäť otvoria sezónu aj v Žiline. Odpoveď prišla veľmi stručná. „Momentálne prebiehajú rokovania s mestom a nie je vylúčené, že sa zelené kolobežky do Žiliny opäť vrátia,“ uviedol Peter Mesarč, country manager pre kolobežky v ČR a SR. 

Žilinčanom nechýbali 

Zelené kolobežky sa v žilinských uliciach objavili prvýkrát v roku 2020 a odvtedy sa pre mnohých stali obľúbeným a ekologickejším spôsobom presunu po meste. Pre vodičov predstavovali skôr problémy kvôli nezodpovednému správaniu niektorých kolobežkárov v cestnej premávke. 


Problémovým sa ukázalo aj parkovanie kolobežiek na miestach, kde nezostal dostatočný priestor na bezpečný prechod peších osôb. Zelené kolobežky preto niekoľkokrát čelili vandalizmu. Údržbári ich nachádzali napríklad v nádobách na komunálny odpad či vodných tokoch.

V článku, kde sme informovali o ukončení prevádzky Bolt kolobežiek v Žiline, sme sa čitateľov pýtali, či im budú chýbať. Celkovo sa do ankety zapojilo 1018 ľudí, pričom 59 percent zapojených odpovedalo, že im kolobežky chýbať nebudú. Naspäť by ich privítalo len 31 percent opýtaných.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu