Žilinčania a Martinčania poškodzujú zdieľané kolobežky, Bolt prosí o nahlásenie nesprávneho parkovania


Foto: Žilinčania a Martinčania poškodzujú zdieľané kolobežky, Bolt prosí o nahlásenie nesprávneho parkovania Foto: Obyvatelia Žiliny a Martina

Zdieľané kolobežky od spoločnosti Bolt postupne zapĺňajú viaceré slovenské mestá. V Žilinskom kraji môžu tieto elektrické vozidlá využívať zatiaľ iba Žilinčania a Martinčania, ktorých zelené kolobežky rozdelili na dva tábory. Zatiaľ čo si mnoho obyvateľov jazdu pravidelne užíva, niektorí považujú vozidlá za nebezpečné a prekážajú im na chodníkoch. Z 357 respondentov, ktorí hlasovali v našej ankete, až 63 percentám nevyhovuje možnosť využívania Bolt kolobežiek v mestách.

V nedávnej dobe sme informovali o martinských zdieľaných kolobežkách zapadnutých pri jazerách na Lipovci, zavesených na kovovej konštrukcii mosta či dokonca umiestnených v nádobách na komunálny odpad. Dôvodom posledného uvedeného príkladu vandalizmu bolo pravdepodobne nesprávne parkovanie kolobežiek, ktoré zablokovali celú šírku chodníka.

Podobné prípady sa odohrali aj v okolí Žiliny. Počas predošlého roka neznámi vandali zelené kolobežky okúpali v miestnom potoku Brodnianka a neskôr aj vo Váhu na Vodnom diele Žilina. Podľa informácií od vedúceho prevádzky Bolt kolobežiek na Slovensku Samuela Kmeca však vandalizmus v Žiline a Martine nie je častým javom. Bolt v týchto mestách neeviduje ani výrazné straty v počte vozidiel.

„Je pravda, že sa zriedkavo vyskytujú aj prípady vandalizmu, kedy sú kolobežky hádzané napríklad do riek. Takéto prípady nezostávajú bez povšimnutia, takmer vo všetkých prípadoch vieme vďaka údajom v našom internom systéme určiť, kto je za ne zodpovedný. Ak sa nám to nepodarí vyšetriť, obrátime sa na orgány činné v trestnom konaní,“ uviedol Samuel Kmec.

Podľa podmienok požičiavania zdieľaných kolobežiek môže Bolt od zákazníkov požadovať náhradu škody až do výšky 500 eur. Prípady sú však posudzované individuálne a závisia aj od rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní. Pokiaľ kolobežku poškodí zákazník, jeho účet je okamžite zablokovaný a ďalšia jazda mu nebude umožnená.


Bolt sa svojich zákazníkov snaží neustále vzdelávať a pripomínať im pravidlá správneho jazdenia a parkovania. Parkovacie miesta pre kolobežky sú vyberané spoločne s magistrátom alebo príslušnou mestskou časťou. Vhodnú lokalitu pre odkladanie zdieľaných vozidiel môžu navrhnúť aj občania. V Žiline a Martine je aktuálne 192 vyhradených parkovacích miest pre Bolt kolobežky.

„Odporúčame využívať na parkovanie predurčené parkovacie zóny alebo dostupné stojany na bicykle. Je dobré kolobežku podoprieť pomocou stojančeka v jej dolnej časti, aby sa znížila pravdepodobnosť jej pádu. Kolobežka by mala ostať prístupná pre ostatných cestujúcich, ideálne odstavená na rovnom povrchu a tak, aby nikomu nestála v ceste. Určite teda nie pred únikovými vchodmi, na zastávkach MHD, ani na súkromných pozemkoch,“ vysvetlil vedúci prevádzky Bolt kolobežiek na Slovensku.

Aplikácia Bolt každému zákazníkovi pred jazdou zobrazí zásady správneho parkovania, ktoré je potrebné prečítať pre odblokovanie vozidla. Používatelia musia po zaparkovaní kolobežku odfotiť, inak im systém nedovolí ukončiť jazdu a platbu. Zákaznícka podpora Boltu následne kontroluje odoslané fotografie a zároveň monitoruje podnety verejnosti týkajúce sa bezohľadného parkovania.

Zákazníci sú na takéto prípady upozornení a pokiaľ sa situácia opakuje, môže im Bolt udeliť pokutu alebo permanentne zablokovať používateľský účet. Kolobežky môžu premiestniť aj náhodní okoloidúci, ktorí nepoužívajú Bolt aplikáciu. V prípade neoprávnenej manipulácie sa však spustí alarm nainštalovaný na každej kolobežke. 

„Taktiež by sme chceli poprosiť aj okoloidúcich, ktorým naše kolobežky prekážajú na chodníkoch, aby namiesto ich presúvania, nám dali radšej vedieť cez formulár na našom webe, na ktorý sa dá dostať aj cez QR kód umiestnený na boku kolobežky. Prídeme kolobežky premiestniť a tiež vieme zistiť, kto kolobežku nevhodne zaparkoval a v prípade opakovaných sťažností môžeme užívateľský účet zablokovať. Vďaka každému občanovi, ktorý nahlási zneužitie elektrických kolobežiek, môžeme znížiť počet prípadov vandalizmu,“ dodal Samuel Kmec.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu