Mikulášski mestskí policajti požičali bicykle Rómom, ktorí dohliadajú na neprispôsobivých občanov


Foto: Mikulášski mestskí policajti požičali bicykle Rómom, ktorí dohliadajú na neprispôsobivých občanov Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši už dlhšiu dobu pôsobí Miestna občianska poriadková služba. Jej príslušníkmi sú Rómovia, ktorí pomáhajú udržiavať poriadok najmä medzi neprispôsobivými obyvateľmi. Hliadky vo viacerých slovenských mestách dotuje štát.

„Dohliadajú, aby deti chodili do školy, netúlali sa po obchodných centrách a neobťažovali v ich okolí ľudí. Kontrolujú vytváranie čiernych skládok a nahlasujú mestským policajtom priestupcov, dozerajú aj na správnosť parkovania v komunite,“ opísalo mesto Liptovský Mikuláš činnosť poriadkovej služby.

Jej príslušníci sú často na nohách v teréne od skorých ranných hodín do neskorého večera. Medzi 6:00 hod. a 22:00 hod. sa musia presúvať medzi rôznymi časťami mesta, kde sa zdržiavajú komunity s problémovými občanmi.

Aby sa dokázali po meste pohybovať rýchlejšie a efektívnejšie, mestskí policajti im požičali svoje bicykle. „Zabezpečia im rýchlejší presun medzi problémovými lokalitami, v ktorých pôsobia. MOPSkári môžu v meste počas výkonu práce využívať aj bezplatnú prepravu autobusmi,“ dodala samospráva.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu