Žilina má ďalšie zmodernizované zastávky MHD. Jednotlivé etapy sprevádzali rôzne problémy


Foto: Žilina má ďalšie zmodernizované zastávky MHD. Jednotlivé etapy sprevádzali rôzne problémy Foto: Mesto Žilina (vľavo), Redakcia (vpravo)

V krajskom meste ukončili tretiu etapu modernizácie zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). Práce sa realizovali od marca tohto roka a nadväzovali na predchádzajúce dva dokončené projekty. V súčasnosti je už v Žiline obnovených 47 autobusových zastávok.

Do tretej etapy spadalo spolu 13 zastávok na sídliskách a v mestských častiach - Vysokoškolákov (1x), Žilinská univerzita (2x), Závodská (1x), Tajovského (2x), Kultúrny dom, Bytčica (1x), Polícia (1x), Priemyselná (1x), Hollého (1x), Limbová (1x) a Centrálna (2x).


Rekonštrukčné práce zahŕňali kompletnú výmenu podložia zálivu zastávky, ktorého výška sa prispôsobila tak, aby bola bezbariérová. Podľa mesta sa zvýšila kapacita a priepustnosť zálivov, čím sa skvalitní plynulosť cestnej premávky najmä počas dopravných špičiek.

„Súčasťou zmodernizovaných zastávok je automat na cestovné lístky, prístrešok, lavička a odpadkový kôš. Konštrukcia prístrešku zastávok má opäť neutrálnu antracitovú farbu,“ spresnila Katarína Gazdíková, vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou.

Podľa primátora Petra Fiabáne cestovanie mestskou hromadnou dopravou namiesto využívania vlastných automobilov prispieva k odľahčeniu dopravy a zároveň k zlepšeniu kvality ovzdušia. Preto je cieľom radnice zatraktívniť cestovanie MHD jej modernizáciou a investíciou do kvalitných služieb.

Projekt modernizácie zastávok bol financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške viac ako 1,3 milióna eur, zvyšnú časť vo výške 160-tisíc eur dofinancovalo z rozpočtu mesto Žilina.


Od prvej etapy sprevádzali rekonštrukcie niektorých zastávok v Žiline problémy. Napríklad na sídlisku Solinky zostala po prácach nesprávne vyspádovaná komunikácia, následkom čoho neodteká voda z vozovky do kanalizácie. Mesto malo v úseku vykonať opravu, ani po štyroch rokoch sa tak nestalo. 

Galéria: 4 fotky

O niekoľko ulíc ďalej namontovali prístrešok s automatom na lístky, ktorý bol príliš vysoko a deti ani cestujúci s nižšou výškou naň nedosiahli. V druhej etape sa na niekoľkých zastávkach objavila po zimnom období rozpadnutá dlažba.

Najnovšie poukázali obyvatelia Žiliny na poškodenia zastávok rekonštruovaných v rámci prvej etapy. Na nich začal praskať betón a objavili sa prepadliny kanalizačných vpustov či obrubníkov.

Okrem rekonštrukcií vybudovali pod sídliskom Hájik v uplynulých rokoch aj jednu novú zastávku. Zastávkový záliv mal ale nevhodný nájazdový uhol, preto sa autobusy a trolejbusy do neho nezmestili. Zastávka tak zostala niekoľko mesiacov bez využitia a museli ju prestavať.

Viaceré zastávky sú vyťažené a denne nimi prechádza nespočetné množstvo autobusových a trolejbusových liniek. Aká bude ich celková životnosť ukážu až najbližšie roky. Pri každej etape má však mesto nárok na reklamácie prípadných poškodení, keďže sú podľa zmluvy diela v záručnej dobe.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu