Žilinský kraj dnes zasiahne orkán, prinesie nebezpečný vietor, husté sneženie a poľadovicu


Foto: Žilinský kraj dnes zasiahne orkán, prinesie nebezpečný vietor, husté sneženie a poľadovicu Foto: istock.com

Na územie strednej Európy mieri orkán Oleg, ktorý so sebou prinesie extrémne nepriaznivé a nebezpečné počasie. Na Slovensku najväčšmi zasiahne práve Žilinský kraj a jeho okolie, kde meteorológovia varujú pred hustým snežením, obzvlášť silným vetrom a zľadovatenými cestami či chodníkmi.

Počas piatku 3. februára a soboty 4. februára budú v centrálnej oblasti nášho kontinentu pretrvávať jedny z najhorších poveternostných podmienok tejto zimy. Dôvodom ochladenia, silných poryvov vetra a množstva nového snehu je tlaková níž, ktorá aktuálne postupuje cez Európu.


Ako prvé na územie stredného Slovenska dorazí výdatné sneženie, ktoré by malo začať dnes približne o 11:00 hod. dopoludnia. Zatiaľ čo v ostatných krajoch tejto oblasti má napadnúť nanajvýš 5 až 15 centimetrov čerstvého snehu do 22:00 hod. večer, kedy zrážky zoslabnú, Žilinský kraj zasiahne tlaková níž výraznejšie.

„Na severe, predovšetkým v Žilinskom kraji však bude snežiť naďalej a to trvalejšie. Snežiť by malo až do sobotňajšieho poludnia a na severe Slovenska by mohlo napadnúť 20 až 40 centimetrov nového snehu. Na horách až 50 centimetrov,“ upozornil Peter Minárik z portálu imeteo.sk.


Orkán so sebou prinesie aj silný vietor, ktorý môže byť hrozbou pre bežné ľudské aktivity v exteriéri. V Žilinskom kraji by malo začať fúkať od piatku 3. februára okolo 15:00 hod. popoludní. Poryvy vetra s rýchlosťou 55 až 70 kilometrov za hodinu podľa meteorológov ustanú až v nedeľu 5. februára približne o polnoci.

„Na horách však poryvy vetra od sobotňajšieho rána môžu dosahovať rýchlosť až okolo 120 kilometrov za hodinu a pozor! Na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier by v sobotu mohlo fúkať s poryvmi až do 160 kilometrov za hodinu. Ak teda plánujete lyžovačku, tak ju radšej rovno zrušte,“ doplnil Peter Minárik.

Slovenský hydrometeorologický ústav na dnešný a zajtrajší deň vydal množstvo výstrah súvisiacich práve s blížiacim sa orkánom. Meteorológovia varujú obyvateľov všetkých okresov pred snehovými zrážkami, poľadovicou na cestách, snehovými jazykmi a závejmi či silným vetrom nielen na horách, ale aj v nižších polohách.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu