Adrenalínová hojdačka dostane pravdepodobne druhú šancu, na čas však z vrchu Skalky zmizne


Foto: Adrenalínová hojdačka dostane pravdepodobne druhú šancu, na čas však z vrchu Skalky zmizne Foto: ilustračné

Na konci apríla sme informovali o Žilinčanom dobre známej adrenalínovej hojdačke, ktorá sa nachádza na vrchu Skalky neďaleko Rajeckých Teplíc. Vďaka záslužnej práci dobrovoľníkov poskytuje hojdačka jedinečný zážitok a to v podobe letu až vo výške niekoľkých desiatok metrov. Príjemným bonusom je výhľad na okolie a Lietavský hrad. Okrem hojdačky sa v oblasti nachádza aj “Živá voda”, prameň vhodný na občerstvenie či prístrešok na odpočinok počas turistiky.

Po medializácii a následnom zvýšenom záujme zo strany turistov prišla smutná správa - správcovia miesta z Klubu Slovenských turistov Lietavská Svinná udelili návštevníkom týždňové ultimátum. Dôvod? Neporiadok, ktorí po sebe zanechali nespratní turisti. Termín pre demontovanie bol stanovený na uplynulú nedeľu 13. mája 2018.

„Ak sa pýtate prečo tak je dôvod jednoduchý. Pomaly by tam bolo smetisko ako pri kolíske tak aj pri altánku pri nej, preto sme sa rozhodli že ju necháme ešte týždeň a ak sa ľudia neuvedomia a nebudú si po sebe upratovať tak ju dáme dolu. Je to smutné ale už nám členom KST Lietavská Svinná došla trpezlivosť pozerať sa na to a chodiť tam čo pár dní robiť poriadok,“ uviedli zásstupcovia KST Lietavská Svinná pred viac ako týždňom.

Týždňové ultimátum vypršalo a hojdačka sa stále nachádza na svojom mieste. Problém s vyhodenými odpadkami sa síce zlepšil, no hojdačka bude musieť byť demontovaná aj tak. Minimálne nejakú dobu tak prídu turisti o atrakciu, v súčasnom stave totiž nikto nenesie zodpovednosť za bezpečnosť pri jej prevádzke. Zvýšený záujem turistov navyše spôsobuje nepríjemnosti aj domácim obyvateľom v obci.


„Za tých pár dní, čo sa to zverejnilo, že sa kolíska odstráni a prečo, je tam zrazu poriadok. Myslím si, že ľudia to pochopili a preto som smutný, že aj tak musí íst dolu. Existuje riziko, že sa tam niekomu niečo stane a nikto nechce byť za to trestaný. A aj ľudia z obce sa sťažujú, že ulice sú plné áut a domáci sa nemajú ako dostať domov,“ informoval turistov Vladimír Jamečný.

Galéria: 4 fotky

Podľa jeho slov nebola kolíska ani zázemie v podobe prístrešku pripravené na takýto nával turistov. Časť návštevníkov parkuje na súkromných pozemkoch, čím znemožňujú napríklad kosenie trávy a jej prípravu na zimné obdobie.

Napriek tomu, že hojdačka bude musieť na čas zmiznúť, v blízkej budúcnosti by sa na vrchu Skalky v Súľovských skalách mohla objaviť opäť. Klub Slovenských turistov Lietavská Svinná sa, spolu s obecným úradom, bude snažiť o vyriešenie parkovania a takisto ošetriť právnu stránku prevádzkovania atrakcie.

„Aj tak som rád, že bola tak navštevovaná, kto sa chcel íst pokolísať, musel si spraviť krátku, no dosť náročnú túru, takže mal aspoň dve hodiny pohybu. Ja sa budem snažiť, aby sa vrátila, len to musíme vyriešiť právne. S obecným úradom musíme vymyslieť nejaké parkovisko. Takže nám dajte pár týždňov a dúfam, že bude späť,“ uzavrel Jamečný v skupine Turistika na Slovensku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu