Adrenalínová hojdačka nad Lietavskou Svinnou bude pre neporiadných turistov za 7 dní demontovaná


Foto: Adrenalínová hojdačka nad Lietavskou Svinnou bude pre neporiadných turistov za 7 dní demontovaná
Galéria: 4 fotky

Minulý týždeň sme vás informovali o zaujímavej atrakcii, ktorá sa nachádza na vrchu Skalky neďaleko Rajeckých Teplíc v Súľovských vrchoch. Najmä odvážni turisti si po nenáročnom výstupe doprajú adrenalínový zážitok na hojdačke, ktorá ponúkne aj nádherný výhľad na Lietavský hrad a okolitú panorámu.

Napriek tomu, že hojdačka sa nachádza vďaka dobrodincom na mieste už nejaký ten piatok, zvýšený záujem v posledných dňoch vyvolal reálnu hrozbu jej uzatvorenia.

Dôvod? Neporiadni turisti, ktorí si po sebe nevedia upratať odpadky. Nateraz dostala hojdačka od Klubu Slovenských turistov Lietavská Svinná týždňové ultimátum. Ak návštevníci neprestanú so znečisťovaním okolia, dňa 13. mája 2018 bude hojdačka demontovaná.

Galéria: 4 fotky

„Chcel by som oznámiť návštevníkom tejto atrakcie, že budúcu nedeľu 13.5 bude kolíska odstránená. Ak sa pýtate prečo tak je dôvod jednoduchý. Pomaly by tam bolo smetisko ako pri kolíske tak aj pri altánku pri nej, preto sme sa rozhodli že ju necháme ešte týždeň a ak sa ľudia neuvedomia a nebudú si po sebe upratovať tak ju dáme dolu. Je to smutné ale už nám členom KST L.Svinná došla trpezlivosť pozerať sa na to a chodiť tam čo pár dní robiť poriadok,“ uviedol zástupca KST Lietavská Svinná k aktuálnemu stavu okolo hojdačky.


Príspevok, ktorý zverejnili v takmer stotisícovej skupine turistov na sociálnej sieti Facebook, tak predstavuje ultimátum. Za neporiadok v okolí býva zvyčajne zodpovedná marginálna časť návštevníkov, ktorí nepatria medzi pravidelných turistov so skutočným zápalom pre návštevu krás našej krajiny.

Aj preto je dobré, aby o ultimáte vedeli najmä ľudia mimo týchto turistických kruhov, keďže v drvivej väčšine sú to práve regulérni turisti z danej skupiny, ktorí poctivým správaním udávajú trend.

Text výzvy turistom, v ktorom uvádza zástupca KST Lietavská Svinná aktuálny stav situácie. Zdroj: Facebook

Ako dodal zástupca KST Lietavská Svinná, k demontáži nedôjde v prípade, že si ľudia začnú po sebe odpadky upratovať. „Myslíme že cez prázdniny by to bolo ešte horšie. Myslím že túto stránku pozerá dosť ľudí preto som to tu uverejnil. Ak chcete aby kolíska fungovala ďalej stačí po sebe upratať. Smetiari tam nechodia,“ uzavreli turisti z Lietavskej Lúčky.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu