Kompletná rekonštrukcia verejného osvetlenia v Žiline odštartovala na sídlisku Vlčince


Foto: Kompletná rekonštrukcia verejného osvetlenia v Žiline odštartovala na sídlisku Vlčince
Galéria: 7 fotiek

Obyvatelia sídliska Vlčince pozorujú v posledných týždňoch vo svojom okolí väčší pracovný ruch a tiež prebiehajúce výkopové práce. Tie súvisia s rekonštrukciou verejného osvetlenia, ktorá sa bude realizovať v celom meste a ktorej prvá etapa začala najskôr na sídlisku Vlčince III.

Osvetlenie v mestských častiach bolo na mnohých miestach vo veľmi zlom, až život ohrozujúcom stave. Kryty niektorých lámp boli celkom zničené, prípadne sa na nich vôbec nenachádzali. Tým boli ohrozené najmä deti, ktoré sa mohli ľahko dotknúť odhalených elektrických častí. Okrem toho však mnohé svietidlá svietili len slabo, alebo vôbec. Na Zvolenskej ulici dokonca nedávno horela jedna z lámp, až museli zasahovať žilinskí hasiči. S rekonštrukciou bolo preto nevyhnutné začať čo najskôr.

Najhorší stav verejného osvetlenia bol na sídlisku Vlčince, preto práce začali tam

Ako sa nám podarilo zistiť u miestnej poslankyne Ivety Martinkovej, práce pokračujú rýchlo. „Hneď, ako dokončia rekonštrukciu v časti Vlčince III., budú pokračovať na Vlčincoch IV.,“ uviedla. Poslankyňa žiadala hneď v prvých mesiacoch svojho poslaneckého postu o kompletnú výmenu svietidiel na sídlisku. Zdokumentovala jeho veľmi zlý stav a predložila informácie kompetentným.


„Bola som iniciátorom viacero stretnutí a rokovaní na DPMŽ s pánom riaditeľom Barienčíkom a pánom Garbierom, riaditeľom Siemensu, ktorý má rekonštrukciu osvetlenia  s mestom Žilina zazmulvnenú. O možnostiach, ako čo najrýchlejšie zmeniť súčasný neblahý stav, sme spolu diskutovali aj u prednostu mesta. Všetci vyjadrili súhlasné stanovisko, že treba nutne konať,“ hovorí poslankyňa.

Vedenie mesta urobilo všetky kroky k tomu, aby sa tento stav zmenil. Výmena osvetlenia v Žiline bola projektovaná už dávnejšie, práce sa ale doteraz nezrealizovali. Preto bolo nutné rozbehnúť tento projekt v čo najkratšom čase. O nové verejné osvetlenie žiadali petíciou aj viacerí obyvatelia sídliska, ktorým nie je ľahostajný súčasný stav verejných priestorov. „Som presvedčená, že práve tieto naše aktivity postavili sídlisko Vlčince na prvé miesto v poradí výmeny osvetlenia v meste Žilina,“ uzatvára poslankyňa.

Výmeny verejného osvetlenia sa v rámci prvej etapy dočkajú aj obyvatelia Malej Prahy. Neskôr budú nasledovať aj ostatné časti mesta. Náklady na modernizáciu a rekonštrukciu osvetlenia v I. etape - teda na sídlisku Vlčince a v časti Malá Praha, sú vyčíslené na 1,9 milióna eur s DPH. V rámci obnovy sa vymieňa káblové vedenie v zemi, stožiare aj svietidlá. Ide teda o kompletnú rekonštrukciu.

Ďalšia etapa je naplánovaná v mestských častiach Hliny, Bôrik, Staré mesto, Solinky, Hájik ale aj na hlavných cestách v meste. Celkové náklady sú vo výške 5,4 milióna eur s DPH a predpokladané ukončenie prác je koniec roka 2018.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu