Invázia kliešťov v Žilinskom kraji: V kysuckej nemocnici ležia pacienti s boreliózou


Foto: Invázia kliešťov v Žilinskom kraji: V kysuckej nemocnici ležia pacienti s boreliózou Foto: ilustračné - ŽSK

V letných mesiacoch, keď trávime oveľa viac času v prírode je nevyhnutné sledovať, či sme si so sebou domov nepriniesli aj neželaného hosťa. Na Slovensku je momentálne oproti minulým rokom zvýšený výskyt kliešťov. 

„Kým v minulosti patrilo k najrizikovejším oblastiam povodie rieky Váh a Trenčiansky kraj, za ostatné roky bol zaznamenaný najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji,” uviedla MUDr. Jana Kerlik PhD. z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

O súčasnej situácii ohľadom kliešťov už informoval aj Žilinský samosprávny kraj na svojej webovej stránke. 

„Pravdepodobne je zvýšený výskyt kliešťov, pretože evidujeme nárast pacientov s kliešťovou encefalitídou i boreliózou. V Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca máme hospitalizovaných pacientov na neurologickom oddelení s kliešťovou encefalitídou i boreliózou,“ uvádza Žilinský samosprávny kraj.

Podľa našich informácií bolo za posledný mesiac v čadčianskej nemocnici hospitalizovaných až 10 pacientov, ktorí ochoreli, pretože ich poštípal kliešť. Infikované kliešte prenášajú najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu.


Ide o závažné zápalové ochorenia, ktoré majú pomerne náročnú diagnostiku i liečbu. Prevenciou proti kliešťovej encefalitíde je očkovanie najlepšie v zimných mesiacoch, je však možné nechať sa očkovať i v priebehu roka.

Ďalšou prevenciou je použiť vhodné oblečenie do prírody a po návrate z prírody dôkladne skontrolovať, či nie je na tele prisatý kliešť. Vhodné môže byť i použitie repelentov.

Ak nájdeme na tele prisatého kliešťa, je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť. Najlepšie to urobíte pinzetou kývavými pohybmi a bez točenia. Následne je potrebné kožu v mieste prisatia kliešťa vydezinfikovať.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu