V žilinskom parku sa opäť objavili nastražené otravy, psík menšieho vzrastu takmer neprežil


Foto: V žilinskom parku sa opäť objavili nastražené otravy, psík menšieho vzrastu takmer neprežil

Nástrahy pre psov sa neobjavujú v Žiline prvýkrát. Neznámi páchatelia veľakrát vkladajú do salám alebo párkov klince či otravu pre potkany, pričom stačí chvíľka nepozornosti a pes nájdenú otravu alebo nástrahu zje. Majitelia sa o tom často dozvedia až po niekoľkých hodinách. Vtedy sa začnú prejavovať prvé príznaky.

Podobné prípady sa stali v minulosti aj na sídlisku Vlčince, Solinky, Hliny a najnovšie ide o otravu, ktorú nastražili pred posledným víkendom (v piatok, 10. júna) v Parku Ľudovíta Štúra. Následky konzumácie takýchto nástrah bývajú veľmi vážne, pri menších plemenách je vysoké riziko smrti. Rovnako aj v poslednom prípade, majiteľka zasiahla v poslednej chvíli a podarilo sa jej psíka zachrániť.

„Buď po obliznutí, alebo zjedení otravy ho začalo po pár hodinách naťahovať, penilo mu z úst a následne sa dusil vlastnými zvratkami. Po úspešnom oživovaní a zákroku veterinárnej kliniky v Žiline prežil, no nie každé zvieratko, ktorému sa toto stane, má také šťastie,“ tvrdí majiteľka jorkšírskeho teriéra.

Ošetrenie, antibiotiká, probiotiká a všetky veterinárne úkony vyšli majiteľku na viac ako 200 eur. Šťastím bolo, že príznaky otravy včas spozorovala, zasiahla a poskytla mu prvú pomoc.


Zoznam príznakov otravy je rozsiahly, no najčastejšie bývajú tieto:

  • pes trpí zvracaním a hnačkami,
  • je apatický, slabý a prestáva reagovať na oslovenie,
  • objavuje sa nadmerné slinenie, vyrážky, vredy v papuli, netypické olizovanie,
  • pes odmieta jesť a piť,
  • zvíja sa v bolestiach a kŕčoch, trápia ho záchvaty alebo triaška,
  • krváca z telesných otvorov, krv je tiež prítomná v stolici a moči,
  • vo vážnom stave už nie je schopný pohybu, upadá do bezvedomia.

V každom prípade je potrebné čím skôr navštíviť veterinárnu kliniku, keďže v prípade otravy ide predovšetkým o čas… Žilinská samospráva eviduje v meste a mestských častiach dohromady 4 086 psov. Podľa plemena je najviac krížencov (997), po ktorých nasleduje Jorkšírsky teriér (335) a Nemecký ovčiak (256). Štvrtým v poradí je Maltézky psík (202) a piatym Labradorský retriever (201). Z pohľadu mestských častí je najviac psov na sídlisku Vlčince.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu