O sporných prevodoch pozemkov v Žiline budú rokovať poslanci. V hre sú ďalšie súdne spory


Foto: O sporných prevodoch pozemkov v Žiline budú rokovať poslanci. V hre sú ďalšie súdne spory Foto: Takzvané švédske domčeky stále patria mestu, pozemky pod nimi už nie.

V minulom týždni sme podrobne vysvetlili problematiku sporných prevodov pozemkov v katastrálnom území Žiliny, kde na viacerých miestach došlo k získaniu parciel do rúk súkromných osôb alebo spoločností. Niektoré parcely sa nachádzajú pod verejnou infraštruktúrou a do budúcna predstavujú potenciálnu záťaž pre mestský rozpočet.

Či už preto, lebo ich majitelia budú požadovať iné pozemky na výmenu, odkúpenie zo strany mesta alebo pravidelné platby nájmu. V niektorých prípadoch si dokonca svoje nároky začali uplatňovať už aj súdne. Predošlé zastupiteľstvo stihlo vymeniť takto špekulatívne nadobudnuté parcely,  v rukách rovnakej súkromnej spoločnosti ako v prípade Vural skončil pozemok pri ihrisku v Závodí. A do tretice – rovnaká spoločnosť ponúkla mestu na odpredaj parcely pri Vurale za tri milióny eur. V trhovom ocenení realitnou kanceláriou pritom dosiahla hodnota niečo málo vyše milión eur.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline na čele s Miriam Šutekovou veria, že niektoré prevody je možné zvrátiť a ak by sa mesto bránilo, dokáže ich získať naspäť do svojho majetku. Zatiaľ najpokročilejšie zdokumentovaným prípadom je územie v Bánovej, ktoré sa z rokmi využívaného detského ihriska stalo potenciálnou stavebnou parcelou. Aj vďaka veľmi neobvyklému spôsobu vydržania jeho časti.

Radnica sa nevyjadruje o možnosti sporov

Presne pred týždňom sme oslovili aj mesto prostredníctvom hovorcu a žiadali sme odpovede na otázky, či podalo mesto žalobu v prípade súvisiacom s pozemkami v Bánovej, ktoré spory v minulosti prehralo v súvislosti s pozemkami a bezdôvodným obohatením, či radnica pripravuje možný scenár zabezpečenia finančného krytia v prípade, že majitelia pozemkov začnú požadovať bezdôvodné obohatenie, keďže minimálne pri Vurale dnes na cudzích parcelách stoja mestské budovy.

Pýtame sa aj to, či plánuje samospráva vyvolať súdne spory v súvislosti s týmito parcelami po vzore nemocnice, ktorá si svoje domnelé nároky bráni súdne a už sa jej podarilo dosiahnuť aspoň vydanie neodkladného opatrenie na zamedzenie ďalšieho zaťažovania sporných pozemkov v areáli nemocnice.

Mesto do dnešného dňa neposkytlo odpovede na tieto otázky, posledným verejným výstupom v téme, ktorej dopad na rozpočet sa môže do budúcna pohybovať v miliónoch, je tlačová konferencia primátora Petra Fiabáne v reakcii na konferenciu poslancov a aktivistov v Bánovej. Prvý muž radnice tu prezentoval svoj pohľad a mimo iné tvrdil, že mesto musí dobre zvažovať, do ktorých sporov sa pre potenciálnu finančnú náročnosť pustí. Len začatie sporov vyčíslil primátor na desiatky tisíc eur, poplatok za určovaciu žalobu je pritom necelých 100 eur.

Zvláštne prevody pozemkov sa do verejnej debaty zaručene dostanú v budúcnosti, otázkou je, či až v momente, kedy si noví majitelia začnú nárokovať plnenie z vlastníckych práv. Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Miriam Šuteková nám potvrdila, že podobne ako v prípade vymáhania bezdôvodného obohatenia za pozemky pod obchodným centrom Mirage v centre Žiliny, aj v tomto prípade sa pokúsia vyvolať aktivitu mesta cez uznesenie zastupiteľstva. Na rokovanie komisie sa už dostal materiál, ktorým chcú zaviazať primátora k okamžitým právnym krokom na ochranu majetku:


„Uvidíme, ako sa s návrhom vysporiada zastupiteľstvo. V piatich bodoch presne definujeme, ako by mal primátor postupovať, aby ochránil majetok Žilinčanov. Okrem iného požadujeme vytvorenie odborného tímu na odhaľovanie a identifikáciu ďalších podobných prípadov ‚odcudzenia‘ mestských pozemkov. Nemyslím si, že by sme týmto nejako výrazne zaťažili rozpočet mesta. Suma za jednotlivé konkrétne prípady, ktorú pán primátor prezentoval na tlačovej konferencii, nie je korektná, nakoľko v prípade určovacej žaloby na určenie vlastníctva pozemku je podľa zákona stanovený súdny poplatok vo výške 99 eur. Potrebnú úpravu v rámci rozpočtu je možné urobiť v ďalších rozpočtových zmenách,“ doplnila Miriam Šuteková. 

Zmeny by mohli byť aj na celonárodnej legislatívnej úrovni

Primátor Peter Fiabáne vyzval poslankyňu, ktorá zároveň pôsobí v parlamente, aby z tejto pozície pomohla mestám bojovať o pozemky. Žilina nie je jedinou samosprávou a inštitúciou, ktorá takto stratila kontrolu nad strategickými parcelami. Poslankyňa na výzvu kontruje tým, že je pripravená pomôcť mestu v boji o pozemky a s tímom už má aj konkrétnu predstavu legislatívnych krokov.

V aktuálnom čase ju konfrontuje s odborníkmi a stretáva sa s viacerými predstaviteľmi zainteresovaných strán, napríklad Slovenského pozemkového fondu (SPF). Tu sa stal prednedávnom šéfom Žilinčan Ján Marosz. Poslanec najsilnejšej vládnej strany v minulosti fungoval ako policajný agent a pomohol odhaliť korupciu na regionálnom úrovni práve v pozemkovom fonde v Žiline. Do pozície riaditeľa sa dostal bez výberového konania ako nominant vlády.

Poslankyňe Šutekovej na postoji primátora Fiabáne prekáža, že podľa nej nevyužíva dostatočne svoje postavenie a autoritu štatutára a zápas o majetok mesta formuluje ako komplikovaný a zložitý boj:

„Robí tak napriek tomu, že disponuje kapacitou celého mestského úradu a v kontraste s tým sa pokúša vmanévrovať manažérsku zodpovednosť do rúk poslancov. My však hodenú rukavicu určite využijeme a sme pripravení predstaviť riešenie. Už terajšie naše aktivity chápeme ako pomoc mestu. Vlastnou investigatívnou prácou sme odhalili balík sporných pozemkov, ktoré vykazujú indície, že s prevodmi ich vlastníctva nie je všetko v poriadku a že by mali patriť mestu. Ak by sa nám podarilo zachrániť len pätinu, bol by to pre mesto Žilina úspech v podobe prísunu pozemkov, ktoré môžeme využiť na budovanie infraštruktúry mesta. Mapu takýchto parciel máme k dispozícii a sme pripravení ju odovzdať mestu. Ďalšou pomocou je, že sme odhalili systém, akým tieto pozemky z mesta odišli a zároveň sme pomenovali skutočnosť, že máme dočinenia s organizovanými skupinami, ktoré z tejto činnosti profitujú. S podporou týchto zistení vieme aplikovať účinnú obranu mesta vo všetkých prípadoch,“ dodáva poslankyňa. 

O čo ide v celom prípade pozemkov a rozbor situácie v Bánovej nájdete na odkaze nižšie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu