VIDEO: Netradičný lockdown v Žiline. Cestu na Hájiku po polnoci zatarasili diviaky


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Pohyb divej zveri na žilinskom sídlisku Hájik je tak častý, že časť našich čitateľov nás už prestala upozorňovať na pravidelné návštevy počas nočných hodín. V minulosti sme opakovane informovali o tom, že diviakom sa darí otvárať nádoby vrátane tých na bio odpad. Hájičania si postupne musia zvykať na riziko, ktoré predstavuje pohyb po sídlisku vo večerných hodinách z dôvodu možného napadnutia diviakmi.

Tie pri prevracaní smetných nádob na odpad vydávajú taký hluk, že niektorí susedia sa namiesto spánku nadránom stretávajú na balkónoch. Za príkladný v minulosti ocenili prístup pracovníkov zberu komunálneho odpadu, tí neporiadok vždy ráno upratali.

Mesto Žilina prichádza s čiastkovými riešeniami ako je čistenie náletových drevín v okolí. Dlhodobo však nezaberajú na úplné riešenie situácie, čo, napríklad, vyústilo do iniciatívy niektorých obyvateľov susednej mestskej časti Závodie. Rozhodli sa nečakať a ža 20 eur pripraviť riešenie na zabránenie prevrania kontajnerov.

Svojpomocne ku smetnej nádobe zabetónovali oceľovú tyč, následne k nej priviazali reťaz a odvtedy majú pokoj. Smetiari si pri vysypávaní smetí reťaz odomknú a počas dňa ju niekto z ľudí v okolí sám zapne.

Ako zachytáva fotografia spred niekoľkých dní, na Hájiku radi trávia čas aj iné druhy zveri - napríklad srnky. Keď úderom dnešnej polnoci začal platiť núdzový stav a lockdown, takmer presne sa podarilo zablokovať cestu na Kempelenovej ulici aj diviakom.


Zdroj: Facebook - Viktor G.

Video zatarasenej miestnej komunikácie zhodenými kontajnermi natočil čitateľ Milan, ktorý pracuje ako šofér taxislužby a približne okolo jednej hodiny ráno miestom prechádzal. „Bolo to na ulici Kempelenova a musel som sa vrátiť, keďže cestou sa nedalo prejsť - úplne ju zablokovali,“ vysvetľuje Milan.

Rýchle a účinné riešenie situácie s divou zverou a jej pohybom po sídlisku Hájik zrejme neexistuje, predstavitelia mesta sa v minulosti sťažovali na to, že za časť problému môžu aj samotní obyvatelia. Presnejšie tá časť z nich, ktorá necháva pohodené jedlo pri smetných nádobách a fakticky tým diviaky prikrmuje.

Už niekoľko rokov si žiadajú cez miestnych poslancov Hájičania vybudovanie polopodzemných alebo krytých kontajnerových stojísk. Nie všade to situácia s inžinierskymi sieťami umožňuje, a tak sa o návrhu diskutuje niekoľko rokov. Za uplynulé obdobie pribudlo pár kusov betónových krytov na koše.

Či bude budúci rok z tohto pohľadu pre obyvateľov žilinského sídliska Hájik úspešnejší, a dočkajú sa ďalšieho riešenie, je zatiaľ otázne. V materiálov na rokovanie komisií, ktorými by sa malo zaoberať aj najbližšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline počas mesiaca december, však figuruje zoznam investičných akcií pre budúci rok.

V pláne financií je vyčlenených aj 500 000 eur na projekt zapustených kontajnerov na Hájiku. Realizácia desiatich kusov by podľa Odboru riadenia projektov a investícií Mestského úradu v Žiline mohla začať v máji 2022.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu