V Závodí si s diviakmi poradili svojpomocne, zabetónovali tyč a priviazali kôš reťazou


Foto: V Závodí si s diviakmi poradili svojpomocne, zabetónovali tyč a priviazali kôš reťazou Foto: čitateľ

Divá zver navštevuje najmladšie žilinské sídlisko Hájik pravidelne za účelom hľadania potravy, prispieva k tomu časť obyvateľov, ktorá necháva zvyšky bioodpadu pohodené alebo zavesené vedľa smetných nádob. Diviaky sa postupne naučili prevracať smetné koše, v minulosti sa jedincovi podarilo do kontajneru dokonca vliezť. Podobný problém má časť Žiliny Závodie, nachádzajúca sa pod Hájikom.

Ako avizoval primátor Žiliny Peter Fiabáne, postupne chystajú ďalšie kroky pre elimináciu pohybu divej zveri na sídlisku, medzi inými aj vybudovanie kontajnerových stojísk či prečistenie náletových drevín v okolí.

„Pravidelne registrujeme, že niektorí obyvatelia zámerne nechávajú pri kontajneroch bioodpad, ľahko dostupný pre zver. Pokiaľ sa toto bude diať, akékoľvek opatrenia budú z dlhodobého hľadiska márne, diviaky sa za potravou budú vracať. Preto apelujem na zodpovednosť všetkých obyvateľov dotknutých mestských častí, aby tento problém nepodceňovali a boli v tomto smere disciplinovaní,“ vyzval Žilinčanov Fiabáne.


Mesto chystá kroky, niektorí obyvatelia sa rozhodli nečakať

Tento rok mesto začalo obstarávanie pre betónové kryty na ulicu Kempelenova, počas skúšobnej prevádzky sa osvedčili a dokázali obsah nádob uchrániť pred zverou. Obyvatelia v okolí ulíc Gogoľova a Pod sadom sa rozhodli nečakať na riešenie situácie zo strany mesta a vzali ju do vlastných rúk. Svojpomocne a za pár desiatok eur vymysleli riešenie, vďaka ktorému majú v tejto časti mesta od diviakov pokoj. Tie ich predtým budili prevracaním kontajnerov.

„Pod Hájikom sme pri koši zabetónovali oceľovú tyč, kôš sme priviazali reťazou a odvtedy máme kľud. Riešenie za 20 eur. Na začiatku diviaky skúšali, či nádobu neotočia, ale po dvoch-troch nociach, keď sa im to nepodarilo, už dali košu pokoj. Smetiari sa naučili reťaz pekne odopnúť a my si ju potom počas dňa zas zapneme,“ vysvetlil jednoduchosť riešenia obyvateľ Závodia Lukáš.

Riešenie funguje aj vďaka ochote pracovníkov technických služieb, ktorí zabezpečujú vývoz odpadu. Ich prístup v minulosti ocenili aj Hájičania v inej lokalite, keďže pravidelne okrem vysypania smetných nádob upratali neporiadok po nočných nájazdoch divej zveri. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu