Betónové kryty na koše sa na Hájiku osvedčili, mesto ich obstaráva. Zatiaľ tri kusy


Foto: Betónové kryty na koše sa na Hájiku osvedčili, mesto ich obstaráva. Zatiaľ tri kusy Foto: Betónové kryty boli v skúšobnej prevádzke, teraz ich mesto obstará

O problémoch obyvateľov Žilinského sídliska Hájik s divou zverou píšeme pravidelne, mesto v minulosti viac či menej úspešne skúšalo realizovať niekoľko opatrení, ktoré mali eliminovať ich pohyb po sídlisku a následné vyberanie kontajnerov. Žilinčanov v niektorých miestach na Hájiku čaká pravidelne nepekný pohľad na rozvrátené koše, diviaky ich budia v noci počas prevracania. Našťastie, za roky výskytu problému, nedošlo k napadnutiu človeka.

Jedným z opatrení bolo vybudovanie klietkových kontajnerových stojísk na štyroch lokalitách za vyše 60 tisíc eur, okrem toho skúšalo mesto v pilotnej fáze aj osadenie betónových krytov na miesta, kde nie je možné z technických dôvodov vybudovať kontajnerové stojisko pod zemou alebo nad zemou. V testovacej prevádzke boli kryty na Kempelenovej ulici.

Žilinská radnica si ich za účelom vyskúšania prenajala a keďže betónové kryty na smetné nádoby na žilinskom sídlisku Hájik splnili svoj účel, aktuálne mesto obstaráva dodanie troch kusov. Umiestnené budu na rovnakom mieste ako boli tie v skúšobnej prevádzke (na titulnej fotografii).

Do jedného boxu je možné umiestniť 1100 litrový kontajner, dvierka sú zvrchu opatrené gumovými štupľami a na spodnej časti je gumové tesnenie, ktoré zaisťuje neustále vetranie zvrchu aj zospodu a zabraňuje vniknutiu nežiadúcich škodcov. Betónový povrch je tmavej farby a veko disponuje dvoma otvormi. Samospráva predpokladá, že za tri kusy betónových krytov na kontajnery zaplatí približne 6,5 tisíca eur bez DPH.

„Tieto kryty sú podľa môjho názoru estetické a majú pravdepodobne veľmi dlhú životnosť. Zlepšenie kvality narábania s odpadom je okrem ekologického prínosu aj jedným zo spôsobov zamedzenia pohybu divej zveri na sídlisku. Z dlhodobého pohľadu však okrem budovania nových stojísk treba aj obyvateľov schopných stojiská správne používať a dodržiavať aspoň elementárny poriadok,“ uviedol pred časom pre Žilinak.sk mestský poslanec za Hájik Ján Ničík.


Smart kontajnery sú len jedným z riešení

Trendom v mestách sa najmä pri novostavbách stávajú zapustené polopodzemné kontajnery, ktoré znemožňujú diviakom prevracanie alebo hľadanie potravy v nich. Pri kombinácii smart riešení je dokonca možné elektronicky sledovať stav naplnenosti a tým optimalizovať odpadové hospodárstvo v samospráve. Zmena spôsobu uskladňovania odpadkov je len jedným z možných riešení pohybu divej zvery po obývanej časti.

Žilina plánuje aj tento rok na vybraných plochách čistiť podrasty a presvetliť ich tak, aby dávali diviakom menšie možnosti na ukrývanie sa. Podľa slov primátora požiadali Okresný úrad o povolenie na odstrel a čakajú aktuálne na vydanie súhlasu.

Ďalším výrazným krokom k eliminácii pohybu diviakov je správne využívanie odpadových nádob a dodržiavanie poriadku. V minulosti sa totiž aj na Hájiku vyskytli prípady, kedy niektorí obyvatelia prikrmovali divú zver ponechaním potravín vedľa košov alebo zavesených na bočnej strane.

Niektorí obyvatelia sú zo zdĺhavého a pomalého riešenia problému unavení, v reakcii na nedostatok finančných prostriedkov sa ponúkli, že klietky vybudujú za nákladovú cenu sami.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu