Bobor sa pri Mojši usadil, pobytové znaky nachádzajú ochranári aj v okolí Turian a Sučian


Foto: Bobor sa pri Mojši usadil, pobytové znaky nachádzajú ochranári aj v okolí Turian a Sučian Foto: čitateľ / wikipedia

Vo februári 2020 sme informovali o ohryzených stromoch na poraste pri brehu biokoridoru Vodného diela v Žiline neďaleko obce Mojš, ktoré spozoroval čitateľ Richard. Následné preskúmanie zóologom zo Správy Národného parku Malá Fatra v spolupráci s vodohospodármi potvrdilo výskyt jedinca Bobra vodného.

Keďže stopy sa na mieste nachádzajú aj tento rok, ochranári považujú lokalitu za obsadenú. Nie je dokonca vylúčené, že na mieste sa nachádza viac jedincov, ktorí sú doslova pri chuti. Jeden bobor za rok skonzumuje približne štyri tony dreva s kôrou:

„Lokalitu občasne navštívime, predpokladáme, že sa tam vyskytuje jeden jedinec bobra vodného, nie je ale vylúčené, že zvierat bude viac. Prirodzene migrujú, mohlo sa stať medzičasom, že lokalitu našiel ďalší jedinec. Bobor je na lokalite už značnú dobu, nakoľko je pozorovaný pravidelne, a sú tu prítomné aj početné pobytové znaky, môžeme považovať túto lokalitu za obsadenú,“ potvrdil zóolog Tomáš Flajs zo Správy Národného parku Malá Fatra.

Bobor je živočích viazaný na vodné prostredie a pravidelne migruje, pričom sa šíri práve vodnými cestami. V Žilinskom kraji je viac miest, kde sa vyskytujú znaky prítomnosti zvieraťa: „Pobytové znaky sa našli aj na rieke Váh v okolí Turian a Sučian, taktiež stabilne v oblasti Párnických štrkovísk a blízko tečúcej rieke Orava. Informácie o výskyte sú aj z vodnej nádrže Hričov, rieky Kysuca a podobne,“ dodal Flajs. 


Ako najväčší európsky hlodavec dosahuje Bobor vodný (Castor fiber) až jeden meter dĺžky a váhu do 30 kilogramov. Zviera má mimoriadne hustú kožušinu, ktorá chráni bobrov pred únikmi tepla a vďaka namasteniu aj proti preniknutiu vody ku koži.

„Je to dôležité hlavne v zimnom období, kedy plávajú aj v studenej vode pod ľadom, nakoľko bobry nemajú zimný spánok. Okrem vonkajších sú životu vo vode prispôsobené aj vnútorné orgány. Obzvlášť veľká je kapacita pľúc a okrem nich slúži na výmenu kyslíka aj pečeň. Vďaka tomu môže bobor zostať pod vodou aj 12-15 minút,“ uvádza enviromagazin



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu