Lokalitu Vodného diela Žilina obsadil bobor vodný, jeho pôsobenie vie pozitívne ovplyvniť iné tvory


Foto: Lokalitu Vodného diela Žilina obsadil bobor vodný, jeho pôsobenie vie pozitívne ovplyvniť iné tvory
Galéria: 5 fotiek
Foto: ilustračné, pixabay

Ohryzené stromy na poraste pri brehu biokoridoru Vodného diela v Žiline neďaleko obce Mojš spozoroval v polovici januára náš čitateľ Richard. S domnienkou, či sú ohryzy stromov dôkazom výskytu bobra v danej lokalite, sme sa preto obrátili na Vodohospodársku výstavbu. Práve pod správu štátneho podniku patrí aj úsek biokoridoru v okolí Váhu.

Domnienku čitateľa potvrdili po zisťovaní na mieste aj ochranári Národného parku Malá Fatra, ktorí spolu so zástupcami Vodohospodárskej výstavby prezreli ohryzené stromy. Podarilo sa im určiť aj to, že stopy na mieste zanechal s najväčšou pravdepodobnosťou len jeden jedinec. 

Lokalita, v ktorej sa nachádzajú stopy po činnosti bobra vodného. Zdroj: google.com/maps

„Spolu so zástupcom Vodohospodárskej výstavby š.p. sme vykonali obhliadku lokality s konštatovaním, že lokalitu obsadil skutočne bobor vodný. Dosvedčovali to ohryzy stromov v v brehovom poraste, ktoré sa nachádzali na viacerých miestach lokality. Podľa počtu a veku ohryzov lokalitu obsadil pravdepodobne jediný exemplár bobra vodného,“ spresnil Tomáš Flajs zo Správy Národného parku Malá Fatra.


Pre biodiverzitu je výskyt bobrov pozitívny

Bobor je aktívny aj v zime, a to najmä po zotmení. Vyhovuje mu kombinácia stojatých a tečúcich vôd. Najväčšie európske hlodavce sú známe tým, že budujú hate, teda stavby priečne cez vodný tok. Ich činnosť na mieste prispieva k zvýšeniu biodiverzity.

Za rok spotrebujú v podobe konzumácie približne 4 000 kilogramov dreva s kôrou. Castor fiber, ako znie latinský názov druhu, patrí medzi chránené druhy národného významu. Zákon vyčísľuje spoločenskú hodnotu jedinca bobra na 1 380 eur.

„Bobor ako živočích viazaný na vodné prostredie migruje, prirodzene sa šíri práve vodnými cestami. Pozitívny výskyt bol zaznamenaný na rieke Kysuca, ale aj na rieke Váh v oblasti Sučian, taktiež v povodí rieky Oravy. Správa NP eviduje dva zabité jedince na cestnej komunikácii v oblasti Právnických štrkovísk od roku 2015. Bobor je živočích, ktorý svojou aktivitou vie pozmeniť ráz krajiny zmenou toku riek a tým pozitívne ovplyvniť viaceré skupiny živočíchov - vodné vtáky, hmyz, ryby a podobne,“ uzavreli ochranári. 

Či sa ale bobor vodný v Žiline a jej okolí usadí natrvalo, je zatiaľ otázne. Pri rozhodovaní o usídlení je podstatným faktorom ponuka drevín, menej už rozhoduje typ vodného útvaru či hĺbka - to si vie hlodavec ovplyvniť stavbou hatí. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu