Projekt Centra vedy a techniky Žilina nebol realizovaný, územný plán počíta so športovým areálom


Foto: Projekt Centra vedy a techniky Žilina nebol realizovaný, územný plán počíta so športovým areálom Foto: enviroportal.sk

Atletická dráha Žilinskej univerzity v Žiline patrí k jednej z mála športových plôch, na ktorých je možné v Žiline trénovať rôzne športy. Vedľa športového objektu za OC ATRIUM Dubeň sa nachádza priestor, na ktorom v minulosti plánovalo združenie Vedecko - technologický park (VTP) Žilina vybudovať moderný komplex.

Administratívne centrum malo pozostávať zo štyroch samostatných objektov, najvyšší z nich s maximálne siedmimi nadzemnými podlažiami. Plánovaný rok začatia výstavby bol 2010, centrum malo stáť do dvoch rokov. Zaujímavosťou je, že v prípravnej štúdii boli objekty označené podľa farieb - Červený, Modrý, Zelený a Žltý.

„Účelom investičného zámeru a podaného projektu bola novostavba Centra vedy a techniky Žilina (Center of Science and Technology Žilina), ktorého hlavnou myšlienkou malo byť prepojenie vedy a výskumu s praxou v oblasti techniky. Navrhovateľom bol Vedecko - technologický park Žilina a univerzita do projektu vstupovala svojím pozemkom,“ spresnila Martina Slavíková zo Žilinskej univerzity v Žiline.

Projektu stopli eurofondz, územný plán počíta na mieste so športovým areálom

V priestoroch mali sídliť spoločné laboratóriá firiem a Žilinskej univerzity,  na báze komerčného nájmu aj samotné firmy spolupracujúce s univerzitou, technologický inkubátor pre začínajúce spoločnosti z radov výskumníkov a študentov univerzity a takisto coworking pre freelancerov z IT oblasti. Projekt sa nakoniec nerealizoval, keďže by nezískal potrebné dotácie z eurofondov.


„Stavbu sme plánovali ako združenie Vedecko-technologický park Žilina, ktorého hlavnými členmi boli Žilinská univerzita, Mesto Žilina a Žilinský samosprávny kraj, keďže boli plánované eurofondy na podobné aktivity a zakladatelia dali projektu podporu. Následne ale boli združenia vyradené z potenciálnych žiadateľov o podobné projekty a tie sa realizovali priamo univerzitami - vznikli Univerzitný vedecký park a Výskumné centrum ŽU,“ vysvetlil Juraj Kavecký zo združenia VTP Žilina.

To donedávna sídlilo v neďalekých unimobunkách, kde prevádzkovalo technologický inkubátor. Tento rok svoju prevádzku ukončil a VTP Žilina rozvíja ďalšie aktivity v podnikateľskom centre BANKA Žilina. Pozemok pod pôvodne zamýšľaným Center of Science and Technology Žilina by mohol poslúžiť na rozšírenie športového areálu, s čím počíta aj územný plán.

„Od doby podania projektu uplynulo 9 rokov. Odvtedy vstúpil do platnosti nový územný plán, z ktorého vyplýva využitie pozemku na dobudovanie športového areálu. UNIZA tento územný plán rešpektuje a v jeho zmysle bude ďalej postupovať,“ dodala Slavíková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu