Možnosť plavárne na Solinkách riešil workshop v minulom roku, poslanci zobrali výsledky na vedomie


Foto: Možnosť plavárne na Solinkách riešil workshop v minulom roku, poslanci zobrali výsledky na vedomie Foto: Workshop - riešenie územia športovo-rekreačné

Na poslednom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Žiline vzali poslanci na vedomie výsledky workshopu na tému Urbanisticko-architektonicko-krajinárske riešenie územia športovo-rekreačného areálu Chrasť. Ten sa konal za účasti odborníkov zo všetkých relevantných oblastí v Rosenfeldovom paláci ešte počas júna minulého roka.

Pod vedením architektov Michala Marcinova (LABAK), Petra Lényiho (2021 architekti) a študentov FA STU a FA ČVUT riešili účastníci možnosť využitia priestoru lúky a nadväzujúceho Lesoparku Chrasť na športovo-rekreačné účely. Výstupom boli tri varianty možného riešenia územia, optimálny postup vzišiel zo záverečnej diskusie.

Aj napriek tomu, že workshop a jeho výsledky boli predkladané len ako informatívne, poskytujú podrobný prehľad o možnostiach riešiť územie v prospech športového a rekreačného využitia nielen pre Solinkárov, ale aj pre všetkých Žilinčanov.

„Pre získanie jasného hmotovo-priestorového, funkčno-prevádzkového, krajinno-architektonického riešenia areálu a podkladov pre spracovanie ostatných stupňov projektovej dokumentácie, navrhujú zorganizovať architektonickú súťaž návrhov. Výstupy z workshopu poslúžia ako podklady pre spracovanie zadania súťaže návrhov,“ uvádza dôvodová správa k výsledkom workshopu.

Časť poslancov bojuje proti akejkoľvek výstavbe v lokalite

Na workshope boli zúčastnení odborníci pre jednotlivé obory – doprava, územný plán, životné prostredie, architektúra, urbanizmus, krajinárstvo. Tí vymedzili možnosti v rámci jednotlivých oblastí, diskutovalo sa aj o podnetoch poslancov a komisií.

V tejto téme neexistuje v poslaneckom zbore úplná zhoda, keďže niektorí žiadajú úplne zachovanie zelene. Dôvodom sú obavy o zastavanie plochy developermi, na čo upozornili aj priamo na zastupiteľstve počas diskusie k predkladanej informatívnej správe.

Jedným z poslancov, ktorí aktívne bojujú proti akejkoľvek zástavbe na tomto území, je Peter Cibulka, do ktorého volebného obvodu Soliniek lúka spadá. Dnes je plocha veľmi chabo udržiavaná a slúži ako venčovisko, proti zástavbe spustil Cibulka v minulom roku petíciu. Vybudovanie športoviska považuje za začiatok väčších developerských plánov.

„Veľké zástavby vždy začínajú peknými plánmi a úpravami územného plánu a končia devastáciou prírody, preto sa obávam, že plaváreň je počiatkom väčšieho a komerčnejšieho developerského projektu,“ uviedol v septembri minulého roka Cibulka. Petíciu k dnešnému dňu podpísalo podľa portálu peticie.com o niečo málo viac ako tisíc ľudí.


Navrhli plaváreň s parkovaním a parkom pri zachovaní súčasného indexu zelene

Odborníci na rôzne problematiky však počas workshopu navrhli optimálne riešenie, podľa ktorého tvorí plocha budovy plavárne len 7% zastúpenia v priestore, ďalších 10% predstavujú parkovacie plochy. Ani nie pätina územia by tak bola zabraná výstavbou, zvyšná časť by pripadla na lúky, rekreačné plochy s lavičkami a ihriskami či chodníkmi a vegetáciu.

Z celkovej výmery pozemku 35-tisíc metrov štvorcových by zastavanosť predstavovala 8750 metrov štvorcových. Výmenou za to by na sídlisku Solinky vznikla rozmerovo stredne veľká plaváreň 25 metrovým plaveckým bazénom, detským bazénom a takisto bazénom pre neplavcov. Kapacita by predstavovala 694 osôb, z toho 610 návštevníkov a 84 zamestnancov.

Navrhované percento zastúpenia v priestore. Zdroj: Workshop na tému Urbanisticko-architektonicko-krajinárske riešenie územia športovo-rekreačného areálu Chrasť

Súčasťou by bola takisto wellness zóna so saunou, vírivkou a relaxačnou oblasťou, terénnymi úpravami navyše v okolí môžu vzniknúť oddychové zóny. K plavárni by podľa predbežných prepočtov mohlo patriť aj 165 parkovacích miest. Pri takejto zástavbe by sa podarilo zachovať stanovený index zelene.

„Pri takto nastavených parametroch napĺňame požiadavku územného plánu na koeficient zastavanej plochy 0,3 a koeficient zelene 0,7. Vzhľadom na sklon terénu sa ponúka riešiť objekt plavárne zapustením do terénu s využitím podzemného parkovania. Týmto riešením sa šetrí priestor na teréne, ktorý môže byť využitý na vybavenosť areálu plavárne alebo parku. Sú rešpektované cyklochodníky. Dopravný ostrovček počíta s dobíjacou stanicou elektrobicyklov, stojiskom pre bicykle a úložný priestor pre športovcov,“ dodali odborníci v záverečnej správe.

Rekreačné miesto nadväzujúce na Lesopark Chrasť

Budovu plavárne a parkovisko môže dopĺňať park, určený na oddych a ďalšie športové vyžitie. Účastníci workshopu navrhli možnosti využitia plochy so zámerom plynulého prechodu medzi sídliskom a športovo-rekreačnou oblasťou v samotnom Lesoparku Chrasť.

„Zároveň takto definované plochy vytvárajú adekvátny nástupný priestor z pomerne husto obytnej zóny do lesného parku Chrasť. Lesopark Chrasť svojou rozlohou napĺňa funkciu celomestského až nadmestského významu. Preto je prirodzené a žiadané aby po jeho obvode vznikali intenzitou a funkčne premyslené plochy pre aktívny a pasívny šport a oddych, čím vytvoria logický prechod zo zastavaných plôch do prírodného prostredia minimálne ovplyvneného ľudskou činnosťou,“ uzatvára informatívna správa o výsledkoch workshopu.

Organizátorom dvojdňovej diskusie bola OOCR Malá Fatra, ktorá už v minulosti zorganizovala podobné workshopy. Ich výsledky sa darí pretavovať do praxe, Žilinčania ich môžu vidieť napríklad v osadení významných budov antikorovými tabuľkami, spracovanom manuáli pouličnej reklamy či ocenenej lavičke na Straníku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu