Petícia za zachovanie lúky na Solinkách pokračuje, na mieste má vzniknúť športový areál


Foto: Petícia za zachovanie lúky na Solinkách pokračuje, na mieste má vzniknúť športový areál Foto: Peter Cibulka

V uplynulých hodinách rezonuje na sociálnych sietiach petícia proti zastavaniu lúky pod lesoparkom Chrasť v Žiline, ktorú spustil pred rokom mestský poslanec Peter Cibulka. Mesto Žilina pred niekoľkými rokmi lúku kúpilo ako voľný pozemok aj s ohľadom na to, aby sa nedostal do súkromných rúk a nebol využitý na komerčnú zástavbu. Cena za pozemok predstavovala 2,5 milióna eur.

„Je to historická možnosť dostať takýto pozemok späť do mesta za cenu, ktorá je veľmi, veľmi prijateľná pre mesto….Mali by sme ísť do tejto investície a kúpiť pozemok späť zhruba za približne takú cenu, za akú sme ho odpredali,“ uviedol vtedy na zastupiteľstve primátor Žiliny Igor Choma. Mesto Žilina v dobe kúpy nemalo pre pozemok využitie, teraz sa však situácia môže zmeniť.

Naznačil to poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline za obvod Solinky Peter Cibulka. „Už dlhšie sa snažím zachrániť lúku pod lesoparkom Chrasť. Napriek tomu, že mi bolo od odboru kultúry a športu ako iniciátorovi petície prisľúbené zúčastniť sa workshopu, kde sa bude rozhodovať o možnostiach využiteľnosti tejto lúky a napriek môjmu záujmu som nakoniec nebol pozvaný a v podstate mi bola táto akcia zatajená. Bolo mi len oznámené, že bez mojej prítomnosti, bez prítomnosti ekológov a občanov bola presadený variant výstavby plavárne v tejto lokalite,“ uviedol Cibulka.

Ako dodal, plaváreň považuje za potenciálny začiatok väčšieho developerského projektu. Dva bazény boli pritom v pláne aj v Areáli Žilinského športu (AŽIŠ), ktorý mal vyrásť pri Váhu. „Veľké zástavby vždy začínajú peknými plánmi a úpravami územného plánu a končia devastáciou prírody, preto sa obávam, že plaváreň je počiatkom väčšieho a komerčnejšieho developerského projektu,“ vysvetľuje poslanec za obvod Solinky.

Plocha, ktorú Solinkári označujú neformálne ako venčovisko, mala mať v minulosti rôzne využitia. V diskusiách na zastupiteľstvách navrhovali niektorí poslanci jej využitie na parkovací dom, ktorý by dokázal aspoň čiastočne vyriešiť zlú situáciu s parkovaním na žilinskom sídlisku. Podľa najnovších informácií poslanca by na lúke mal vzniknúť športový areál, Peter Cibulka bojuje už od minulého roka petíciou za vybudovanie prírodneho parku.

„Stále máme aj takto možnosť presadiť rozumnú vec a zachovať prírodný charakter tohto priestoru. Návrh parku má vyhradenú časť pre ľudí aj pre psov, športovú aj rôzne relaxačné zóny. Rešpektujem aj názor druhej strany, ale som presvedčený, že pri nedostatku zelených voľných lokalít a parkov v okolí nášho mesta a v časoch prudkých klimatických zmien, je prírodný park najlepšie riešenie,“ dodal Peter Cibulka, ktorého návrh na využitie priestoru si môžete pozrieť na obrázku nižšie.



Celé znenie petície


My, občania Žiliny nesúhlasíme s plánovanou novou zástavbou športovo rekreačnými objektami na lúke pod lesoparkom Chrasť. Táto zástavba by nenávratne narušila a znehodnotila jedinečnosť celého prírodného areálu. Lúka je v súčasnosti vstupnou bránou do lesoparku a zároveň tvorí prechodnú zónu medzi sídliskom a biocentrom. Nevyhnutnosťou zachovania tohto ekosystému je nastavenie regulatívu minimálneho indexu ozelenenia 0,9 - podiel zelene na úrovni 90% v tomto urbanistickom okrsku.

Uplatnenie nižšieho indexu je v súčasnosti prvým krokom k začatiu stavebnej činnosti. My, občania Žiliny teda požadujeme nastaviť minimálny index zazelenenia na úroveň 0,9; upustiť od plánovanej výstavby a v akýchkoľvek budúcich aktivitách rešpektovať prírodný charakter tohto areálu.  

Petícia sa nachádza na tomto odkaze - https://www.peticie.com/peticia_proti_zastavaniu_luky_pod_lesoparkom_chras_v_iline


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu