FOTO: Na trasu skialpinistických pretekov pri Demänovskej doline spadla lavína


FOTO: Na trasu skialpinistických pretekov pri Demänovskej doline spadla lavína
Galéria: 17 fotiek
Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 24. februára sa v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier uskutočnil siedmy ročník náročných skialpinistických pretekov Hore dole Derešom. Odhodlaní súťažiaci prešli viac než 11 kilometrov dlhú trasu s prevýšením 1 239 metrov medzi Chopkom a sedlom Poľany. Preteky sa však nezaobišli bez zranení a problémov.

Jedným z hlavných organizátorov a zároveň autorom myšlienky jednodňových pretekov je horský záchranár Lukáš Benický. Prejsť Hore dole Derešom podľa neho nezvládne každý, podujatie je určené iba pre skúsených skialpinistov, ktorí dokážu zlyžovať aj žľaby so sklonom 45 stupňov. Každoročne sa ho zúčastňuje množstvo dobrovoľných aj profesionálnych záchranárov, zatiaľ čo ďalší dohliadajú na bezpečnosť pretekárov.


„Preteky nie sú o tom, že prví traja prejdú cieľom. Tá skutočná dráma sa odohráva na chvoste, kde sú kondične slabší jedinci, alebo tí, ktorí majú problémy technického či zdravotného charakteru. Mojou úlohou je pohladiť slovom a zároveň dodať energiu, alebo im v depách pomôcť s obúvaním pásov tak, aby stíhali časové limity,“ priblížil Michal Frank, ktorý v sobotu prevzal úlohu takzvaného lapiducha. Ten ide na konci pelotónu a pomáha posledným súťažiacim.


Popri celej trati boli rozmiestnené stojky, pri ktorých sa zdržiavali záchranári. Tento rok sa zranil len jeden z pretekárov, ktorého okamžite transportovali na ošetrenie. Väčšie problémy spôsobilo počasie. Od rána kontroly na stanovištiach hlásili spontánny pád lavín. Jedna dokonca zasypala pôvodne plánovanú trať do sedla Poľany, organizátori ju museli tesne pred štartom zmeniť. Napriek nepriaznivému počasiu dorazil do cieľa ako prvý Jozef Hlavčo, ktorý trasu prekonal za 1 hodinu, 18 minút a 20 sekúnd.

„Spomienky sú na výkon v náročných podmienkach intenzívnejšie. Od rána bolo počasie nepriaznivé, pršalo, nad 1500 metrov nad morom padal mokrý sneh a viditeľnosť počas prvého výšlapu do sedla bola tak 50 až 70 metrov, do toho silný nárazový vietor,“ opísal podmienky počas pretekov Michal Frank.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu