Deti videli v Bytči 4 medvieďatá: Mama, ale ja som cítil, že to bežalo vedľa mňa pri ceste v lese


Foto: Deti videli v Bytči 4 medvieďatá: Mama, ale ja som cítil, že to bežalo vedľa mňa pri ceste v lese Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Počasie sa v posledných týždňoch postupne ochladzuje a najväčšie slovenské šelmy sa pripravujú na zimný spánok. To, či a kedy skutočne začnú hibernovať, však závisí od počasia, množstva potravy, ako aj celkového stavu a zdravia jednotlivých medveďov.

Obyvatelia miest a obcí v Žilinskom kraji zatiaľ naďalej hlásia stretnutia s jedincami rôzneho veku. Začiatkom uplynulého týždňa mali deti v jednej z mestských častí Bytče zblízka vidieť niekoľko mláďat medveďa hnedého.


Podľa mamy jedného z chlapcov sa jej syn vybral s kamarátmi bicyklovať popri derivačnom kanáli váhu smerom na mestskú časť Hliník nad Váhom. V blízkosti mosta zrazu zbadali štyri medvieďatá a následne začuli silné praskanie konárov. Nasadli preto na bicykle a čo najrýchlejšie sa snažili dostať z miesta preč do bezpečia.


„Mama, ale ja som cítil, že to bežalo vedľa mňa pri ceste v lese. Ja som strašne rýchlo utekal na bicykli - hovoril mi. Bol v strese,“ opísala skúsenosť svojho syna jeho matka. Tá by zároveň chcela upozorniť všetkých, ktorí sa okolo kanála pohybujú, aby si dávali pozor. Po Bytči sa môže pohybovať medvedica s viacerými mláďatami.

Pokiaľ máte informácie o medveďoch, ktoré sa zdržiavajú v blízkosti ľudských obydlí, intravilánoch obcí a poškodzujú majetok či ohrozujú zdravie osôb, nahláste to Zásahovému tímu pre medveďa hnedého.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu