Na Liptove odstránili ďalšiu medvedicu. Chodila ľuďom do dvorov a kŕmila sa motorovým olejom


Foto: Na Liptove odstránili ďalšiu medvedicu. Chodila ľuďom do dvorov a kŕmila sa motorovým olejom Foto: ilustračné

Pred niekoľkými hodinami usmrtil zásahový tím problémovú medvedicu v blízkosti Vlkolínca pri Ružomberku. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Podľa Miškovčíka išlo o päťročnú medvedicu, ktorá vážila 107 kilogramov.

„Bola pravdepodobne po zrážke, keďže jej chýbali zuby a v poslednom období sa vo Vlkolínci dokonca prikrmovala motorovým olejom. Ide zároveň o medvedicu, ktorá nedávno ohrozovala obyvateľov Vlkolínca priamo vo dvoroch domov,“ priblížil. 

Vo štvrtok 2. novembra zasahoval tím pre medveďa hnedého aj v mestskej časti Biely Potok, kde našli zrazeného jedinca. Aj v tomto prípade išlo o medvedicu, asi tri roky starú s hmotnosťou okolo 60 kilogramov.


Zásahový tím pre medveďa hnedého v minulých dňoch informoval, že v okolí Ružomberka sa pohybuje do desať medveďov. Ich výskyt bol zaznamenaný v lokalitách Satelity, Kalvária, Baničné, Hrabovo a Vlkolínec. Pochybujú sa v blízkosti intravilánu mesta a niekedy sa objavia aj priamo v blízkosti ľudských obydlí.

Miškovčík preto verejnosť ubezpečil, že prioritou mesta je zaistiť bezpečnosť zdravia a majetku obyvateľov.

„Naďalej v meste Ružomberok platia preventívne opatrenia z júna. V okolí miest, kde bol zaznamenaný pohyb medveďov, je posilnená činnosť hliadok mestskej polície. V prípadoch, ak to nie je úplne nevyhnutné, odporúčame obmedziť návštevu cintorína v neskorých večerných a skorých ranných hodinách,“ dodal. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu