Máte už plány na najbližší víkend? Naše TIPY na výlety nudu určite zaženú


Foto: Máte už plány na najbližší víkend? Naše TIPY na výlety nudu určite zaženú Foto: archív, Facebook/Rosenfeldov palác

So záverom septembra sa blíži nielen dátum dlho očakávaných parlamentných volieb, no možno aj posledný pocitovo letný víkend roka 2023. Ak chcete tieto dni využiť naplno a vychutnať si slnečné lúče pred príchodom sychravého počasia, pripravili sme pre vás niekoľko tipov na nenáročné výlety.

Bezprostredné okolie Žiliny je bohaté na množstvo zaujímavých destinácií, či už máte náladu na krátku prechádzku v prírode, dlhšiu túru alebo skôr históriu či relax. 

Hrady a pamiatky

Oravský hrad

Tajuplná dominanta Oravy je ideálny cieľ výletu, ktorý si užijú deti aj dospelí. Návštevníkov zaujme krásna príroda, ako aj atmosféra priestorov, v ktorých sa natáčal aj kultový film Nosferatu. Obrovský hradný komplex pozostávajúci zo 154 miestností má výnimočné čaro počas celého roka, no podľa názorov mnohých mu to najviac pristane práve na jeseň. 

Lietavský hrad

Len 15 minút jazdy autom delí Žilinu od východiska nenáročnej turistickej trasy vedúcej z obce Lietavská Svinná k miestnemu hradu. O jeho obnovu sa už dlhé roky pokúša spoločenstvo nadšených dobrovoľníkov, ktorým sa podarilo zachovať alebo citlivo obnoviť veľkú časť starodávneho areálu. Pri návšteve získate predstavu o jeho spletitej histórii a pri dobrom počasí sa vám naskytne impozantný výhľad na široké okolie. 

Starhrad

Východne od Žiliny sa vo výške 472 metrov nad morom vypína Starý hrad prezývaný aj Starhrad, z ktorého možno pozorovať meander rieky Váh a končiare Malej Fatry. Z priľahlej Nezbudskej Lúčky vedie k zrúcanine krátka trasa, no vzhľadom k terénu a strmým svahom je výstup k zrúcanine len na vlastnú zodpovednosť a odporúča sa tu zvýšená obozretnosť. 


Túry a horské chodníky

Súľovské skaly

Obľúbenú prírodnú rezerváciu v bytčianskom okrese asi netreba veľmi predstavovať nikomu na Slovensku. Krása pôsobivých skalnatých útvarov však vynikne najlepšie práve v jesennom období. Počas niekoľkohodinovej prechádzky stihnete vidieť ruiny stredovekého hradu aj osemmetrovú Skalnú bránu v Slapoch. Za návštevu stojí aj jaskyňa s názvom Šarkania diera, v ktorej podľa legendy kedysi prebýval hrôzostrašný drak. 

Vyhliadková veža na Dubni

Ak ste kvôli septembrovým povinnostiam nútení odpustiť si dlhšie výlety, vychutnať si kúsok lesa pri prechádzke na Dubeň stíhate za minimum času. Z takmer 30-metrovej rozhľadne navyše uvidíte Žilinu a Malú Fatru z netradičnej perspektívy, pričom môžete pozorovať paraglajdistov poletujúcich nad neďalekým Straníkom.


Ľadonhora

Pokiaľ máte naopak chuť na poriadnu túru, skúste zvážiť výstup na jeden z najvyšších končiarov Kysuckej vrchoviny. Turistický chodník priamo z Kysuckého Nového Mesta vedie cez mnohé očarujúce zákutia na vrchol vo výške presne 999 metrov nad morom. Stredne náročnú trasu sa odporúča nepodceniť, ale so správnou prípravou sa dá bez problémov zvládnuť aj s deťmi. Počas skracujúcich sa jesenných dní si nezabudnite rezervovať dosť času na zostup a pribaliť aj kvalitný zdroj svetla. 


Múzeá

Skanzen Vychylovka

Tento malebný skanzen leží v severnej časti Kysúc a je známy hlavne unikátnou historickou úvraťovou železnicou, ktorou sa stíhate previezť do konca októbra. Súčasťou národopisnej prírodnej expozície Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke sú ale aj pôvodné drevené stavby nazývané cholvarky, ktoré v minulosti slúžili roľníkom a pastierom žijúcich v tomto drsnom prostredí. 

Rosenfeldov palác

Ak nechcete chodiť príliš ďaleko z centra Žiliny, Rosenfeldov palác v centre mesta ponúka tento víkend náučno-zábavný festival Noc výskumníkov, ktorý má ambíciu priblížiť širokej verejnosti tajomstvá vedy. Konať sa tu bude aj Deň architektúry, ktorého súčasťou bude aj tvorivá dielňa pre rodiny s deťmi. 

Kúpanie

Kalameny

Termálne jazero blízko Ružomberka je ideálne miesto pre tých, ktorí sa nechcú ešte úplne rozlúčiť s letnou sezónou. Voda tu dosahuje teplotu príjemných 33 stupňov, a tak máte istotu, že ani chladnejšie počasie nenaruší váš relax. Termálny prameň navyše pôsobí priaznivo na pohybové ústrojenstvo vďaka obsahu rôznych minerálov.

Prírodný kráter v Liptovskom Jáne

V nenápadnej obci pár kilometrov od Liptovského Mikuláša sa nachádza mnoho liečivých prameňov preslávených blahodarným zložením. Miestni obyvatelia aj návštevníci celoročne obľubujú prírodný kráter prezývaný Kaďa, voda v ktorom dosahuje teplotu asi 20 stupňov. Vstup je voľný a v bezprostrednej blízkosti si môžete nabrať vodu z prameňa s pozitívnym účinkom na zdravie. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu