FOTO: Dažďovej kanalizácii v Žiline chýba pravidelná údržba, na mnohých miestach je úplne upchatá


FOTO: Dažďovej kanalizácii v Žiline chýba pravidelná údržba, na mnohých miestach je úplne upchatá
Galéria: 16 fotiek
Foto: odkazprestarostu.sk

Mnohé žilinské ulice zaplavuje počas búrok a dažďov voda, ktorá neodteká aj niekoľko hodín po zlepšení počasia. Nahromadené množstvo následne znižuje bezpečnosť premávky a ohrozuje či obmedzuje chodcov idúcich po chodníku. Tí sú často ošpliechaní prúdom vody od prechádzajúcich áut, ktoré nespomalia.

Vo väčšine prípadov by pritom voda odtiekla, no kvôli nefunkčným kanalizačným vpustom nemá kam. Dokonca aj na frekventovaných uliciach sú upchaté nánosmi blata, odpadkami alebo z nich vyrastá tráva.

Nefungujúca dažďová kanalizácia však nie je jediný problém. Niekedy je príčinou zaplavenej cesty nesprávne vyspádovanie a chýbajúci odtok, prípadne žľaby, ktoré by vodu zviedli mimo vozovky. Inokedy to môže byť poškodená cesta obsahujúca prepadliny či zvlnený asfalt, kvôli ktorým nemá ako odtiecť.


Tam, kde je možná rýchla náprava, občania konajú a situáciu hlásia. Časť problematických úsekov zaevidovali prostredníctvom stránky odkazprestarostu.sk, no ich celkový počet môže byť oveľa väčší. Podľa aktuálneho počtu a stavu väčšiny kanalizačných vpustov sa zdá, že v krajskom meste úplne nefunguje ich pravidelná údržba a kontrola.

Na občanmi nahlásené podnety samospráva síce odpovedala, že boli zaradené do poradia, no k realizácii vyčistenia nedošlo ani po viac ako roku. Obmedzenia spôsobené zatápaním pritom nezasahujú len motoristov ale často aj chodcov a cyklistov, keďže pod vodou bývajú aj chodníky a podchody.

Mnohým Žilinčanom tak nezostáva nič iné len čakať, kým sa nimi nahlásený podnet dostane do poradia. Okrem už spomenutej stránky odkazprestarostu.sk môžu kontaktovať aj priamo poslanca vo svojom obvode, prípadne mestský úrad a urgovať.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu