Hory si túto zimu vyžiadali 12 obetí. Záchranári najčastejšie zasahovali v Žilinskom kraji


Foto: Hory si túto zimu vyžiadali 12 obetí. Záchranári najčastejšie zasahovali v Žilinskom kraji Foto: Horská záchranná služba

Hoci zima skončila už dávnejšie, sneh sa na horách často udrží až do jari. Nadšenci zimných športov si mohli na Slovensku užívať svoje koníčky aj počas apríla. Zimná sezóna pre horských záchranárov preto oficiálne skončila začiatkom mája, kedy zatvorili už aj posledné najvyššie položené lyžiarske svahy. Koľkým ľuďom počas nej pomohli?

Od 1. decembra 2023 do 1. mája 2024 boli príslušníci Horskej záchrannej služby vyslaní na 2 154 zásahov. Keďže sa v Žilinskom kraji nachádza najviac lyžiarskych stredísk, nie je prekvapivé, že práve sem boli záchranári privolávaní najčastejšie.

Viac než polovica zo všetkých zásahov sa odohrala v oblasti Nízkych Tatier, kam príslušníci horskej služby smerovali až 1 180-krát. Menej než 100-krát pritom pomáhali osobám mimo lyžiarskych tratí. 

„Tieto čísla sú niekoľkonásobne vyššie, než v iných oblastných strediskách Horskej záchrannej služby, a to práve z dôvodu, že na severnej i južnej strane Nízkych Tatier sa nachádzajú početné strediská určené lyžiarom a milovníkom zimných športov,“ píšu horskí záchranári.


Na druhej priečke sa v počte záchranných akcií umiestnilo pohorie Malá Fatra, kam záchranári mierili 281-krát. V 242 prípadoch asistovali zraneným lyžiarom, snoubordistom či iným návštevníkom lyžiarskych stredísk.

Podobné čísla hlásia aj z Veľkej Fatry, kde zasahovali 224-krát. V Západných Tatrách potrebovalo ich pomoc až 212 ľudí, čo je viac, než v predošlom roku. Okrem toho bola horská služba 228-krát privolaná do Vysokých Tatier a 25-krát do Slovenského raja.

„Aj keď vo všetkých horských oblastiach boli najčastejšou príčinou zásahov poranenia lyžiarov, pomáhali taktiež turistom, horolezcom a ostatným návštevníkom hôr. V 206 prípadoch išlo o záchranné akcie na turistických chodníkoch, horských chatách a v turisticky bežne dostupných lokalitách. V horskom teréne mimo značených chodníkov pre turistov bolo vykonaných 23 zásahov,“ dodali záchranári. Počas celej zimnej sezóny nedokázali pomôcť 12 osobám, ktoré pobyt v horách neprežili. 

Napriek tomu, že sa tento rok sneh roztopil skôr, než predošle, stúpol počet nehôd spôsobených lavínami. Zatiaľ čo na prelome rokov 2022/2023 ich bolo len 22, túto sezónu sa s ľuďmi spustilo alebo ich zasypalo až 35 lavín.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: