Horiace autá, vojenské zásahy, zoskok s padákom aj súťaže pre deti. Už túto sobotu na Gabčíkovom memoriáli!


Foto: Horiace autá, vojenské zásahy, zoskok s padákom aj súťaže pre deti. Už túto sobotu na Gabčíkovom memoriáli!

Už o pár dní sa v Žiline a okolí uskutoční každoročné podujatie na počesť Jozefa Gabčíka, ktorý spolu s Janom Kubišom spáchali atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Operácia s krycím názvom ANTHROPOID je považovaná za jednu z najvýznamnejších diverzných akcií na likvidáciu predstaviteľa nacistického režimu počas celej 2. svetovej vojny.

Výsadkár generálmajor Gabčík sa narodil v mestskej časti Rajeckých Teplíc Poluvsie. Práve pred jeho domom začínajú náročné 11-kilometrové preteky, ktoré sú súčasťou Memoriálu Jozefa Gabčíka. Odhodlaní bežci, medzi ktorými sú civilisti aj vojaci, zakaždým mieria do areálu 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

Tento rok sa podujatie otvorené pre širokú verejnosť koná v sobotu 25. mája. Okrem pretekov budú v areáli 5. pluku pripravené ukážky zásahov hasičov, policajtov a 5. pluku špeciálneho určenia, ako aj výstava materiálu a techniky, ktoré využívajú príslušníci týchto útvarov. Klub vojenskej histórie zas priblíži udalosti 2. svetovej vojny a protifašistického odboja.

Súčasťou sprievodného programu v Žiline budú aj bežecké súťaže pre deti a mládež či strelecké súťaže. Najmladší návštevníci podujatia sa budú môcť zabaviť v pene od hasičov. Príslušníci Síl pre špeciálne operácie zas predvedú zoskok padákom.


Program Memoriálu Jozefa Gabčíka:

Poluvsie

  • 8:30 – 9:30 presun pretekárov zo Žiliny na štart do Poluvsia,
  • pietny akt kladenia vencov Poluvsie (pamätník oproti rodnému domu Jozefa Gabčíka),
  • rozcvičenie pretekárov
  • 10:10 štart 30. ročníka Memoriálu Jozefa Gabčíka

Areál 5. pluku špeciálneho určenia, Žilina

  • 6:30 – 7:50 Prezentácia v priestoroch 5. pluku špeciálneho určenia Žilina,
  • 8:00 – 8:30 slávnostné otvorenie pretekov, položenie venca na pamätník Jozefa Gabčíka v Žiline,
  • 8:00 – 8:50 prezentácia detských behov,
  • 9:00 začiatok detských súťaží a behy v žiackych kategóriách,
  • 10:50 príchod prvých pretekárov do priestoru telovýchovného areálu 5. pluku špeciálneho určenia Žilina,
  • 12:30 vyhlásenie výsledkov, zoskok padákom príslušníkov Síl pre špeciálne operácie, pena pre deti.

Partnerom jubilejného 30. ročníka memoriálu sa stala Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá sa postará, aby sa účastníci pretekov dostali na štart. Ranný osobný vlak Os 3510, ktorý odchádza zo stanice Žilina-Záriečie o 8:53 hod. a dorazí do Poluvsia o 9:11 hod., bude posilnený o dve motorové jednotky.

„Záujemcovia o preteky sa môžu prihlásiť už len na mieste konania pretekov v daný deň, a to od 6:30 hod. do 7:50 hod., no iba v limitovanom množstve. Viac oficiálnych informácií o behu nájdete na webovej stránke Beh.sk,“ upozorňuje hovorca železničnej spoločnosti Dominik Drevický.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo
Miesto: 5. pluk špeciálneho určenia Žilina a Poluvsie
Dátum: 25.05.2024 - 06:30    15:00


Prečítajte si viac: