Zomrel Rytmus, Attila Végh a najnovšie aj Marika Gombitová? Facebookom sa šíria hoaxy


Foto: Zomrel Rytmus, Attila Végh a najnovšie aj Marika Gombitová? Facebookom sa šíria hoaxy Foto: Facebook a pixabay.com

Všimli ste si v posledných týždňoch na sociálnych sieťach správy o smrti známej celebrity? Príspevky, v ktorých niekto oznamuje smutné novinky alebo želá úprimnú sústrasť ľuďom, ktorí sú stále medzi živými, sa objavujú v rôznych skupinách na Facebooku.

Najskôr mal zomrieť raper Patrik Vrbovský známy ako Rytmus, potom pribudli správy o smrti bojovníka Attilu Végha a najnovšie sa na internete objavuje falošné video, ktoré má zachytávať tragickú autonehodu speváčky a skladateľky Mariky Gombitovej.

Každá z týchto osôb je aktuálne v poriadku a informácie o jej úmrtí sú hoaxy. Do rôznych verejných facebookových skupín ich pridávajú najčastejšie podvodné stránky či profily, ktoré sa vydávajú za hercov, agentúry pre sociálne médiá či spravodajské osobnosti. Príspevky obsahujú odkazy na pochybné webové stránky.

Správy pôsobia uveriteľnejšie, pretože ich zdieľajú aj skutoční ľudia. Pravdepodobne ide o vírus, ktorý automaticky publikuje falošné príspevky potom, ako zvedavý človek klikne na odkaz. Nájdu sa však aj osoby, ktoré dezinformáciám o tragédii uveria a dobrovoľne ich šíria ďalej.

Administrátori facebookových stránok zvyknú podobné hoaxy pravidelne premazávať, v niektorých však ostávajú celé dni. Odporúčame, aby ste na pochybné odkazy neklikali a príspevky nahlásili Facebooku.


Prečítajte si viac: