Vlakovej doprave hrozí kolaps. Železničiari chcú zamestnancov zo Žiliny presunúť do iných miest


Foto: Vlakovej doprave hrozí kolaps. Železničiari chcú zamestnancov zo Žiliny presunúť do iných miest Foto: ŽSR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenávajú nedostatok zamestnancov najmä na železnici v okolí Trnavy. Štátny podnik chce vyriešiť tento problém presunom ľudí z iných miest, napríklad z oblastných riaditeľstiev zo Žiliny, Zvolena či Košíc, informuje RTVS.

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov upozornila začiatkom roka na výpadok 500 zamestnancov na kľúčových pozíciách, akými sú výpravca či signalista. Pokles pracovnej sily na západnom Slovensku mohol podľa nich v polovici roka spôsobiť kolaps v osobnej doprave.

Prispejú im na bývanie

Vedenie ŽSR reaguje na vzniknutú situáciu presunom zamestnancov z jednotlivých regiónov formou pracovnej cesty alebo dočasného či trvalého presunu na oblastné riaditeľstvo v Trnave. Zamestnancom ponúkajú aj príspevky na ubytovanie alebo bývanie.


„Štandardne poskytujeme pre vybrané nedostatkové typové pozície príspevok na ubytovanie, ktorý sa pohybuje v sume do 250 eur a vyplácame ho 36 mesiacov, alebo príspevok na bývanie v maximálnej výške 350 eur. Zároveň poskytujeme aj náborový príspevok dvetisíc eur,“ priblížila hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Podľa Ministerstva dopravy presun zamestnancov pomôže prečkať aktuálnu problematickú situáciu. Odborári však tvrdia, že týmto krokom síce môžu zamedziť úplnému kolapsu vlakovej dopravy, no samotný problém neodstránia. Potrebujú urobiť zásadný krok, ktorý zleší pracovné podmienky zamestnancov, a to radikálne navýšiť mzdy, zlepšiť sociálne podmienky zamestnancov, vybavenosť pracovísk a podobne.

„Priemerná mzda na ŽSR je 1 463,17 eura. To znamená, že konkurencieschopnosť na trhu na západnom Slovensku je nulová alebo veľmi slabá,“ povedal podpredseda odborového združenia železničiarov Peter Hoffman. Ministerstvo dopravy avizovalo, že na nábore nových zamestnancov už pracuje. Rozbehli už rôzne kurzy a školenia, ktoré sú pre železničný sektor nevyhnutné.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: