Na celý Žilinský kraj sa valia búrky! Hrozí zaplavenie podjazdov, krúpy a padajúce stromy


Foto: Na celý Žilinský kraj sa valia búrky! Hrozí zaplavenie podjazdov, krúpy a padajúce stromy Foto: Ilustračné foto

Na Slovensko sa z východu valí poriadna búrka, ktorá už dnes dorazí aj do Žilinského kraja. Silný dážď, hromy a blesky najdlhšie potrápia obyvateľov Liptova, neskôr sa však búrlivé počasie rozšíri aj do ostatných regiónov.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa pred búrkami, ktoré môžu spôsobiť rôzne škody na majetku a ohroziť zdravie ľudí. Vo všetkých okresoch sa očakáva prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov zrážok za 30 minút a vietor, ktorý v nárazoch dosiahne 18 až 23 metrov za sekundu. Okrem toho majú padať aj krúpy.

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.),“ varuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Vietor zas môže spôsobiť lámanie stromov či škody na strechách a nezaistených predmetoch. Krúpy sú nebezpečné pre vegetáciu, ale aj pre cestnú premávku, pokiaľ sa z nich vytvorí súvislá vrstva na vozovke.

Výstraha platí v okrese Liptovský Mikuláš už od štvrtku 23. mája od 16:00 hod. popoludní. V ostatných okresoch začne platiť zajtra 24. mája o 10:00 hod. dopoludnia. Silné búrky majú skončiť vo večerných hodinách.

Prečítajte si viac: