Primátor Kysuckého Nového Mesta si znížil mzdu o 1 200 eur. Koľko bude po novom dostávať?


Foto: Primátor Kysuckého Nového Mesta si znížil mzdu o 1 200 eur. Koľko bude po novom dostávať? Foto: Facebook/Marián Mihalda

Primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda bude dostávať o 1 200 eur nižšiu výplatu. Návrh na okresanie svojej mzdy podal sám primátor, schválili ho poslanci na včerajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Marián Mihalda je aktuálne vo svojom druhom funkčnom období. Jeho nástupný hrubý mesačný plat tvoril 5 105 eur, neskôr sa zvýšil na aktuálnych 6 026 eur. Od začiatku budúceho mesiaca by mal klesnúť na 4 822 eur. Informoval o tom portál aktuality.sk.

Plat predstaviteľov samospráv na Slovensku vychádza z priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predošlý rok a závisí aj od veľkosti mesta, o ktoré sa starajú. Zákon navyše umožňuje zastupiteľstvu, aby ho zvýšilo nanajvýš o 60 %.

Mihaldova mzda bola poslancami na ustanovujúcom zastupiteľstve pôvodne navýšená o 50 percent, teraz sa rozhodol túto hodnotu zmeniť len na 20 percent. Primátor prišiel s návrhom na zníženie svojej mzdy sám. Ako dôvod uvádza, že chce prispieť k šetreniu a ozdraveniu verejných financií.

Prečítajte si viac: