VIDEO: Policajný dron vás vidí! Ak si skrátite cestu cez Oškerdu, čakajte sankcie


Foto: VIDEO: Policajný dron vás vidí! Ak si skrátite cestu cez Oškerdu, čakajte sankcie Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Vodiči osobných vozidiel aj kamiónov, ktorým sa nechce čakať v každodenných kolónach na komunikácii I/11, často hľadajú lepšie prejazdné cesty. Medzi Žilinou a Čadcou sa nachádza viacero miest a obcí, ktoré im slúžia ako obchádzková trasa.

Mestská časť Kysuckého Nového Mesta Oškerda nebola žiadnou výnimkou. Jej obyvatelia sa však pravidelne sťažovali vedeniu mesta nielen na zvýšený hluk či prašnosť, ale aj na strach o vlastný život. Mnohí motoristi, ktorí jazdili popri ich domoch, totiž poriadne prekračovali maximálnu dovolenú rýchlosť 50 kilometrov za hodinu. Ohrozovali tým všetkých občanov vrátane starších ľudí, mamičiek s kočíkmi či hrajúcich sa detí.

Prosby obyvateľov boli po vyše roku jednaní vypočuté. Začiatkom minulého týždňa osadili pred odbočkami do mestskej časti zvislé dopravné značenie, ktoré zakazuje tranzit. Vodiči, ktorí tam nemajú cieľ cesty, by preto nemali Oškerdou vôbec prechádzať.

Na dodržiavanie tohto zákazu dohliada žilinská polícia, ktorá využíva dron. Ten vidí každé vozidlo, ktoré cez mestskú časť prejde bez zastavenia, čím poruší dopravné predpisy. Vodiči sa preto nemôžu spoľahnúť na to, že zákaz tranzitu je zložité kontrolovať.


Policajtom v skutočnosti stačí nastaviť dron tak, aby sledoval jeden z vjazdov do Oškerdy. V momente, keď spozorujú vozidlo, ktoré tam odbočí, ho nasleduje. Hliadka, ktorá čaká pri výjazde z mestskej časti, zatiaľ sleduje živý prenos z kamery na mobilnom telefóne. Pokiaľ je zjavné, že si motorista cez Oškerdu iba skrátil cestu, okamžite ho zastaví.

Tento postup zachytáva aj videozáznam, ktorý uverejnila žilinská polícia na svojom oficiálnom Facebooku. Pokiaľ ani časté pokuty vodičov od tranzitu neodradia, občania hrozia protestami a blokádou cesty.



Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: