Učiteľské „Oscary“ sú rozdané. Dve z troch cien získala pedagogička z Liptova Eva Radičová


Foto: Učiteľské „Oscary“ sú rozdané. Dve z troch cien získala pedagogička z Liptova Eva Radičová Foto: Facebook/Učiteľská osobnosť Slovenska, Uršuľa Mičovská Photography

Moyzesova sieň v Bratislave sa vo štvrtok 23. mája zaplnila výnimočnými pedagógmi. Slávnostným galavečerom vyvrcholilo ocenenie Učiteľská osobnosť Slovenska, ktorý je medzinárodnou obdobou ceny Global Teacher Prize.

„Naším dlhodobým cieľom je prostredníctvom ocenenia zvýšiť prestíž učiteľského povolania v našej spoločnosti a motivovať súčasných a budúcich učiteľov k výkonu ich profesie. Sme presvedčení, že učitelia sa venujú jednému z najdôležitejších poslaní na svete,“ uvádzajú organizátori.

Hlavnú cenu si z rúk ministra Tomáša Druckera prebrala Michaela Babejová, ktorá vyučuje v Košickom kraji. Ďalšie dve ocenenia však putujú na Liptov. Cenu Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a Cenu verejnosti si totiž prebrala Eva Radičová, učiteľka na 1. stupni Základnej školy Márie Rázusovej-Martákovej v Liptovskom Mikuláši. 


Dvojnásobne ocenenú pedagogičku na titul nominovala jej dcéra, ktorá počas celého oceňovania sedela po jej boku. O to silnejším bol moment, keď moderátorka galavečera Adela Vinczeová vyhlásila, že z celkovo vyzbieraných 13 464 hlasov patrilo takmer 5-tisíc Eve Radičovej.

„Nesnažím sa o dokonalosť, ani to nevyžadujem od svojich žiakov, učím ich pracovať aj so slabými stránkami, byť všímavý k sebe, svojmu okoliu, komunite,“ vysvetľuje ocenená Eva Radičová, ktorej cieľom je vytvoriť v triede bezpečný a podnetný priestor, kde žiaci môžu osobnostne rásť.

Ak ste priamy prenos slávnostného galavečera premeškali, pozrieť si ho môžete po kliknutí SEM.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: