FOTO: Zázrivská inverzia očarila návštevníkov atmosférou pokoja, zaujímavými prednáškami aj skvelým jedlom


FOTO: Zázrivská inverzia očarila návštevníkov atmosférou pokoja, zaujímavými prednáškami aj skvelým jedlom
Galéria: 126 fotiek

Počas prvého májového predĺženého víkendu sa letný amfiteáter v malebnej obci Zázrivá zaplnil milovníkmi prírody, outdoorových aktivít, športu a dobrého jedla. Na Zázrivskú inverziu však prišli načerpať novú energiu aj ľudia unavení z každodenného zhonu bežného života.

Komorný festival je zároveň spomienkou na Mareka, mladého muža s veľkým srdcom, ktoré dotĺklo práve 8. mája. Akciu, ktorá bola jeho veľkým snom, pravidelne spolu s miestnymi obyvateľmi organizuje Marekov otec Metod Macek, zakladateľ Záchrannej stanice pre zranené živočíchy Zázrivá.


Tento rok sa inverzia uskutočnila v sobotu 6., nedeľu 7. a pondelok 8. mája. Prvý deň festivalu sa niesol v rytme hudby západnej Afriky a piesní o poznaní, láske a jednote. Diskusie o prírode striedali filmy s environmentálnou tematikou. Návštevníci sa mohli venovať aj vlastnému zdraviu na workshopoch zameraných na pohyb a jogu.

Najrozmanitejší program ponúkala Zázrivská inverzia v nedeľu. Počas bloku cestovateľských prezentácií sa skupinky aj jednotlivci podelili o svoje zážitky, jedinečné, dychberúce ale aj vtipné zábery a skúsenosti nazbierané na svojich viac či menej úspešných výletoch po Slovensku a po celom svete. Diskusie o prírode a ekológií zas pomohli mnohým návštevníkom získať nový pohľad na život okolo seba.

„Dozvedeli sme sa veľa nových vecí a zároveň máme toľko nápadov, ako zlepšiť aspoň to svoje prostredie. Všetci tu sú milí a ochotní a páči sa mi, že sú tu samé domáce výrobky. Je skvelé, že ich môžeme takto podporiť. Kúpili sme búdku pre vtáčiky, čelenku, domáce mydielka, sirup aj podsedáky. Teraz čakáme, kým sa dopečú buchty,“ zhodnotila podujatie mladá mamička zo Žiliny.


Galéria: 126 fotiek

Sobotný večer bol opäť zakončený hudobnými vystúpeniami. Posledný festivalový deň priniesol meditačnú hudbu, ďalšiu prednášku a preteky na blízkej lezeckej stene. Lezenie si mohli návštevníci vyskúšať aj počas piatka a soboty. Okrem prednášok, filmov a vystúpení boli neoddeliteľnou súčasťou Zázrivskej inverzie aj stánky s jedlom a remeselnými výrobkami.

Legendárne buchty zo Zbojskej, koláčiky a káva od DochrumKava, vegánsky guláš od Krásy Oravy a vege hody Jogošíkovcov, ako aj poctivé zemiakové placky, výdatný guláš, špekáčiky či syrové výrobky. Výber pochúťok dopĺňali domáce limonády, kofola a pivo. Účastníci mohli podporiť aj drobných remeselníkov či výrobcov z okolia. Na predaj boli krásne čelenky od Mushkahandmade, búdky a kŕmidlá pre vtáčiky od Mačkin Majer, prírodné liečivá bylinkárky Maťa Slnko, MY♥DIELKA z Dolného Kubína či výrobky kováča Petra Otrubu.

„Toto podujatie bolo naozaj úžasné. Nebolo to nič veľké, ani nemôžem povedať, žeby tam bolo niečo, čo nikde inde nenájdete. Ale čo bolo jedinečné bola atmosféra. Na tom mieste akoby sa spomalil čas. To miesto bolo naplnené veľmi príjemnou, kľudnou a oddychovou atmosférou.  Bol to pre mňa neuveriteľný psychický oddych. A tiež som sa veľmi dobre najedol,“ opísal svoje dojmy zo Zázrivskej inverzie ďalší z účastníkov.

Galéria: 126 fotiek




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu